Terroristen viseerden kabinet eerste minister

De Wetstraat 16. ©Photo News

De terroristen die de aanslagen op de luchthaven in Zaventem en het metrostation Maalbeek pleegden, viseerden ook eerste minister Charles Michel (MR).

Op een computer van de terroristen zijn bestanden teruggevonden met gegevens over het kabinet van de premier aan de Wetstraat 16 en zijn ambtswoning aan de Lambermontstraat. Het gaat niet alleen om plannen van de gebouwen, maar ook foto’s die vanop de straat zijn getrokken. Dat bevestigen welingelichte bronnen.

De speurders hebben de computer gevonden in een vuilnisbak aan de Max Roosstraat in Schaarbeek. In die straat, op nummer 4, bevond zich het appartement vanwaaruit de terroristen vorige week dinsdagochtend een taxi bestelden naar de luchthaven. In het onderduikadres zijn 15 kg explosieven van het type TATP gevonden, 150 liter aceton, 30 liter zuurstofwater, ontstekingsmechanismen, vijzen, bouten en bommenmateriaal.

Ik kan alleen zeggen dat er al langer strengere veiligheidsmaatregelen en controles zijn aan de Wetstraat 16 en de Lambermont.
Barend Leyts
Woordvoerder premier

De speurders weten nog niet van welke terrorist de gevonden computer was, maar eerder raakte al bekend dat op de computer een ‘testament’ is gevonden van Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf opblies op de luchthaven. In dat testament geeft El Bakraoui aan dat hij zich opgejaagd voelde door het gerecht en wilde handelen voordat hij levenslang in een cel zou belanden. Zijn broer Khalid El Bakraoui blies zichzelf op in het metrostation Maalbeek, dat onder de Wetstraat ligt.

Volgens onze informatie is premier Michel al langer op de hoogte van de verontrustende vondst, maar zijn woordvoerder Barend Leyts wilde gisteren geen commentaar geven. 

De woordvoerder van de premier wil alleen kwijt dat al langer extra veiligheidsmaatregelen van kracht zijn voor de gebouwen van de premier én dat elke bezoeker strenger wordt gecontroleerd. Een week voor de aanslagen in Parijs raakte bekend dat een audit brandhout had gemaakt van de beveiliging van de twee gebouwen. Je kon er veel te gemakkelijk binnen. Die wantoestand werd jaren eerder ook al gesignaleerd aan de drie vorige premiers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content