Topambtenaar Galant stapt op

©BELGA

Laurent Ledoux, topman van de FOD Mobiliteit, stelt dat er niet valt samen te werken met zijn voogdijminister Jacqueline Galant (MR) en haar kabinet. Galant komt zo in steeds nauwere schoentjes.

Laurent Ledoux, de topman van de federale overheidsdienst Mobiliteit, slaat met veel kabaal de deur achter zich dicht. Hij heeft zijn ontslag ingediend bij minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), omdat hij zich gehinderd voelt om te werken in het algemeen belang.

‘Galant verdedigt specifieke economische en privébelangen. Ondanks alle inspanningen stel ik vast dat er niet samen te werken valt met de minister en haar kabinet. Bovendien houdt ze er Gestapopraktijken op na. Ze eist bijvoorbeeld de namen van topambtenaren die niet zonder meer willen uitvoeren wat ze eist.’

Minister Galant houdt er Gestapo-praktijken op na.
laurent ledoux
Ex-topman federale overheidsdienst Mobiliteit

Het ontslag betekent nog meer beschadiging voor Galant, die woensdag in een nieuwe heisa belandde. Er zijn geheime inspectierapporten van de Europese Commissie opgedoken. Die zijn vernietigend voor de controle op de beveiliging van de Belgische luchthavens. De rapporten komen er nadat gisteren is uitgelekt dat het kabinet-Galant niet inging op de herhaaldelijke vragen van Laurent Ledoux om meer mensen en middelen vrij te maken voor de beveiliging van de luchthavens.

Bovendien konden de oppositiepartijen Groen en Ecolo de hand leggen op mailverkeer van het kabinet-Galant. Daaruit blijkt dat Galant het geld dat ze vroeg uit de extra regeringsenveloppe van 400 miljoen euro voor de strijd tegen de terreur na de aanslagen in Parijs, wilde gebruiken om putten te dempen bij de financieel noodlijdende luchtverkeersleider Belgocontrol. Dat wekt de perceptie dat Galant de veiligheid nog altijd niet ernstig neemt.

Laurent Ledoux op een hoorzitting in de Kamer in november vorig jaar. ©Photo News

Ledoux hekelt in een gesprek met De Tijd ook de voorkeursbehandeling van Belgocontrol. ‘Dat is een staat in de staat die met de steun van Galant alles kan doen wat hij wil.’

De ophef is de zoveelste episode in het steeds langere brokkenparcours van Galant. De minister reageerde gisteren kort op de vernietigende conclusies van de inspectierapporten van de Europese Commissie. ‘De veiligheid van onze luchthavens respecteert alle internationale regels.’ Nog volgens Galant betreurt ze dat de aantijgingen haar belangrijkste bekommernis, de veiligheid, in twijfel trekken.

De MR en premier Charles Michel vormden gisteren carré rond Galant. Ze wijzen erop dat de rapporten niet de beveiliging zelf, maar de controle op de beveiliging viseren. ‘En dat is niet de bevoegdheid van de minister, maar die van de administratie. Bovendien zijn de rapporten zodanig top secret dat de minister niet eens op de hoogte was van hun bestaan, laat staan dat ze ze ooit gezien heeft. Enkel een erg beperkt aantal toplui van de administratie had er toegang toe.’ 

Ook coalitiepartner CD&V blijft voorlopig achter Galant staan. 'We hebben vandaag geen reden om te twijfelen aan het functioneren van de minister', zei parlementslid Jef Van den Bergh donderdagochtend op Radio 1.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content