Tweede maand gewaarborgd loon komt er niet

Minster van Werk Kris Peeters. ©Thomas De Boever

De extra maand loon die werkgevers vanaf 1 januari 2016 zouden moeten ophoesten als een werknemer ziek is, komt er niet. Dat bevestigt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) maandag in De Morgen en Het Laatste Nieuws. 'Alweer een opdoffer voor de werknemers', sneert de vakbond ACV.

Vandaag geldt dat als je ziek wordt, de werkgever het loon van de eerste maand volledig uitbetaalt op voorwaarde dat je bediende bent. Bij arbeiders is dat slechts twee weken. Daarna springt het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeit (RIZIV) bij.

In het regeerakkoord staat dat werkgevers bij ziekte minstens twee maanden het loon moeten doorbetalen. Daardoor zou het statuut van arbeiders en bedienden meer gelijk worden getrokken én zou er bij het RIZIV 345 miljoen worden bespaard. Het zou werkgevers ook aanzetten tot meer preventie.

Werkgevers

Maar de maatregel, die bakken kritiek kreeg van werkgevers, wordt afgeschaft. 'Het gewaarborgd loon zal er niet meer komen. Dat is vorige week beslist', bevestigt het kabinet van Peeters in de krant. De regering belooft wel dat werkgevers op andere manieren zullen worden 'geresponsabiliseerd'. 

Werkgevers reageren opgelucht, vakbonden zijn teleurgesteld. 'De twee maanden gewaarborgd loon waren het enige lichtpuntje voor werknemers in het regeerakkoord. De werkgevers halen hun slag weer thuis, na het competitiviteitspact, de indexsprong en de taxshift', zegt het ACV. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud