Advertentie
Advertentie

VUB-lezing Francken verloopt zonder problemen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA) hield dinsdagmiddag probleemloos zijn lezing aan de VUB. ©BELGA

Vorig jaar kon de lezing van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) niet doorgaan na acties van studenten en linkse groeperingen.

Onder de slogans 'Francken, we staan zij aan zij, België racismevrij' en 'Solidariteit kent geen grenzen, vluchtelingen zijn ook mensen' liepen de leden van Comac, de jongerenbeweging van PVDA, een mars rond de VUB-campus. Ze protesteerden tegen de komst van Theo Francken, die ze racisme en discriminatie verwijten. Ze hekelden ook zijn asielbeleid, waarmee hij volgens hen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schendt.

De manifestanten gingen ook in gesprek met VUB-rector Caroline Pauwels. Ze vinden de universiteit hypocriet, omdat die enerzijds aanzetten tot haat en discriminatie wil bannen, maar anderzijds wel Theo Francken toelaat op de campus.

Veertig

De protestactie kende met een veertigtal betogers een magere opkomst tegenover vorig jaar. Toen waren honderden linkse demonstranten de toegang tot de Aula blokkeerden en kon Francken geen toespraak geven. Pauwels betreurde toen de actie en hoopte dat Francken zou terugkeren. 'Een universiteit is de plaats waar zonder vooroordelen moet worden gedacht, waar vrijuit kan worden gesproken en waar ruimte is voor woord en tegenwoord,' zei ze daarover in een opiniestuk.

Dat gebeurde deze keer niet, maar de universiteit had toch haar voorzorgen genomen met extra veiligheidspersoneel en politiehonden. 'Dat zijn spijtige maatregelen, want ze passen niet bij een universiteit. Maar we mogen niemand in gevaar brengen,’ zegt Pauwels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud