Vacature bij overheid: M/V wordt M/V/X

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs ©BELGA

Met de beslissing streeft de federale regering naar genderneutraliteit.

In vacatures voor de federale overheidsdiensten wordt de traditionele M/V-melding voortaan uitgebreid tot M/V/X.

De federale overheid voegt een X toe, als alternatief voor 'alle personen die zich niet in de M of de V kunnen terugvinden'. Daarmee kiest ze voor een andere optie dan de Vlaamse overheid, die in juni besliste de afkortingen gewoon weg te laten.

'De M/V weglaten zou enkel een verschuiving zijn van het probleem, want in de sollicitatieprocedure en bij aanwerving moet een kandidaat hoe dan ook een geslacht invullen. De keuze om X toe te voegen is een duurzame oplossing met een grote signaalfunctie', zegt Steven Vandeput, minister van Ambtenarenzaken.

'Door de X toe te voegen worden alle kandidaten, ongeacht gender of geaardheid, aangesproken want iedereen is welkom bij de federale overheidsdiensten', voegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs toe.

Eerder dit jaar keurde de Raad van Europa een richtlijn goed die stelt dat transgenders - personen van wie de genderidentiteit en/of de genderexpressie niet overeenkomt met het geboortegeslacht - de keuze moeten hebben om zich zelf te omschrijven als man (M), vrouw (V) of als X.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n