Vakbondsacties tegen pensioenplannen tussen 10 en 14 december

Robert Vertenueil, voorzitter van het ABVV. ©Photo News

In verscheidene sectoren zal tussen 10 en 14 december actie worden gevoerd tegen de pensioenplannen van de regering en de houding van de werkgevers. Ook stakingen zijn daarbij niet uitgesloten. ABVV-voorzitter Robert Vertenueil roept alvast op tot een algemene mobilisatie.

In verscheidene centrales worden plannen gesmeed om tussen 10 en 14 december actie te voeren. Dat is alvast het geval in de metaal- en textielsectoren, zegt William Van Erdeghem, voorzitter van ACV Metea. 'Het hele pallet zal worden opengetrokken. Van het uitdelen van pamfletten, het houden van ondernemingsraden en personeelsvergaderingen tot stakingen', aldus Van Erdeghem.

Doelwit van de vakbondsacties is de eindeloopbaanproblematiek, aldus de ACV-secretaris. Concreet doelt Van Erdeghem op het afspringen van het overleg over de zware beroepen, het verstrengen van de SWT-regels en de toegang tot de landingsbanen. Met de acties willen de bonden bovendien hun eis tot vrije loononderhandelingen kracht bijzetten. Behalve de regering worden ook de werkgevers geviseerd. 'We nemen het hen kwalijk dat ze aan de zijlijn zijn blijven staan.' Zo sprong vorige week het overleg tussen de bonden en de werkgevers over de zware beroepen af.

Op Twitter kondigt ABVV-voorzitter Robert Vertenueil een nationale actiedag aan op 14 december, waarbij stakingen mogelijk zijn. Van 10 tot 14 december zullen in gemeenschappelijk front acties in de sectoren plaatsvinden, bevestigt hij.

Bemiddelaars 

De regering gaat bemiddelaars aanduiden om de discussie over het vaststellen van de zware beroepen vlot te trekken. Dat heeft het kernkabinet donderdag beslist. Vakbonden en werkgevers staan lijnrecht tegenover elkaar in die discussie, die kadert in de pensioenhervorming. De bemiddelaars zouden na twee weken al met een rapport moeten komen.

Vorige week sprongen onderhandelingen tussen bonden en werkgevers over de zware beroepen in de privésector af. Wie een zwaar beroep uitoefent, zou vroeger met pensioen kunnen of een hogere pensioenuitkering krijgen. De regering hoopt die hervorming tegen 2020 op de rails te zetten. Maar de sociale partners geraken er dus niet uit wie precies een zwaar beroep heeft. Door het afspringen van de onderhandelingen ligt de bal nu in het kamp van de regering.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud