Valse noot Bouchez doet Vivaldi-overleg stokken

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zet opnieuw een rem op Vivaldi. ©Photo News

De gesprekken van de vier Vivaldi-partijen over een nieuwe regering zijn opgeschort. De Franstalige liberalen van MR komen naar verluidt terug op gemaakte afspraken.

Dit weekeinde stond nochtans aangestipt als 'make or break' voor de nieuwe regeringscoalitie van liberalen (Open VLD en MR), groenen (Ecolo en Groen), socialisten (PS en sp.a) en christendemocraten van CD&V. Maar de uitspraken op de website van Humo van de voorzitter van de Franstalige liberalen, Georges-Louis Bouchez, zorgen voor behoorlijk wat wrevel.

Bouchez liet er verstaan dat het Vivaldi-regeerakkoord veel rechtser zal zijn dan het project dat N-VA-voorzitter Bart de Wever en zijn PS-collega Paul Magnette op poten zetten. De PS vroeg en kreeg zeer linkse eisen ingewilligd, om de aversie tegen de Vlaamsnationalistische partij door te slikken, beweert de Franstalige liberaal. Bouchez blijft ook herhalen dat huidig premier Sophie Wilmès, een partijgenote, aan het hoofd van de nieuwe regering moet komen.

Bouchez zou naar verluidt ook terugkomen op enkele reeds bestaande afspraken in het Vivaldi-regeerakkoord, onder meer over institutionele zaken, energie- en migratiebeleid. Zelfs het scenario van een uitbreiding van de bestaande regering-Wilmès duikelt hij opnieuw op.

Naar koning

Volgens politieke bronnen is er geen sprake van het opbreken van de Vivaldi-gesprekken. We doen verder, maar het interview van Humo wordt niet erg gesmaakt, klinkt het. De formateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) gaan na deze zoveelste valse noot opnieuw met de zeven partijen apart samenzitten. Pas na die bilaterale rondes schuiven de zeven partijen weer aan een gezamenlijke tafel. Dat achterhaalde de politieke redactie van De Tijd.

Wij zien het probleem niet. Het interview in Humo herhaalt enkel onze eerder ingenomen standpunten.
Entourage van Georges-Louis Bouchez

In de omgeving van Bouchez worden de schouders opgetrokken. We zien het probleem niet, klinkt het daar: 'Het interview in Humo dateert al van woensdag en herhaalt enkel onze eerder ingenomen standpunten.'

Lachaert en Rousseau worden maandag op het koninklijk paleis verwacht. De idee was dat koning Filip daarop een formateur zou aanstellen met als opdracht de vorming van een regering tegen 1 oktober.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud