analyse

Verdient de 'knuffelcommunist' een cordon sanitaire?

©BELGA

In de Wetstraat is de discussie losgebarsten of de extreemlinkse PVDA wel als een normale partij behandeld moet worden. Bezuiden de taalgrens wordt geroepen om een cordon sanitaire, zoals rond Vlaams Belang in Vlaanderen.

Het boegbeeld van de extreemlinkse PTB, Raoul Hedebouw, een Luikenaar met Vlaamse ouders, mag deze week voor meer dan 1 miljoen Vlamingen de lolbroek uithangen in het VIER-programma 'De slimste mens'. De als tv-quiz vermomde comedyshow stuwde in 2009 een toen nog relatief onbekende Bart De Wever naar bekendheid en populariteit in heel Vlaanderen.

Hedebouw, die door zijn humor en welbespraaktheid in Franstalig België geregeld vergeleken wordt met een jonge De Wever, was deze week ook te gast in het VRT-programma 'De afspraak'. De aanleiding was de uitstekende score van de partij bij een nieuwe peiling in Wallonië. 

Knuffelcommunist

Het geflirt met 'knuffelcommunist' Hedebouw deed Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in een kramp schieten. 'Waarom mocht Hedebouw in 'De afspraak' zonder één kritische vraag een reeks platitudes verkondigen', klonk het in een opiniestuk in De Morgen. 'Figuren als Hedebouw baseren hun voorstellen op het herstel van een ideologie die in het verleden miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Om het bij het vertier van de dag te houden: waarom extreemlinks wel in 'De slimste mens' en extreemrechts niet?'

De deelname van Hedebouw aan 'De slimste mens' lokte ook bij de N-VA woede uit. 'Extreemlinks even verwerpelijk als extreemrechts. Niet voor iedereen. Hypocriet', tweette Vlaams Parlementslid Annick De Ridder. En N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel maakte zich er vrolijk over dat Hedebouw niet wist hoeveel uren per week de gemiddelde Belg werkt. 'Dus, Hedebouw weet niet hoe lang de gemiddelde Belg werkt, maar komt ons wel wekelijks zeggen dat het te lang is. Dat vat het samen', klonk het in een tweet.

Bart De Wever verbaast zich al jaren over de ongelijke behandeling van de extremen langs beide kanten van het politieke spectrum. Niemand wil met het Vlaams Belang aan tafel, laat staan onderhandelen, omdat die partij niet democratisch is. Maar dat er met de extreemlinkse PVDA in zee wordt gegaan lokt geen enkele verontwaardiging uit. Je moet nochtans niet veel van geschiedenis kennen om te weten dat de marxistisch-leninistische beweging verantwoordelijk is voor miljoenen doden', zei hij in 2012 over de coalitie sp.a-Groen-PVDA in het Anwerpse district Borgerhout.

Fidel

Dezelfde discussie doorkruiste het debat bij de dood van de Cubaanse dictator Fidel Castro. Diens vergoelijking door links zette veel kwaad bloed in rechtsliberale hoek. De wandaden van het Castro-regime werden lang niet alleen door bevriende communisten onder de mat geveegd. Vlaams Parlementslid Kurt De Loor (sp.a) bedankte Castro in een opiniestuk voor een uniek en creatief sociaal experiment met een hoog niveau van onderwijs en gezondheidszorg.

Zonder de Sovjetunie hadden wij WO II niet gewonnen. Een groot deel van onze elite heeft met de nazi's gecollaboreerd. De geschiedenis is niet zwart-wit'
Raoul Hedebouw
Kamerlid en woordvoerder PVDA

Hedebouw weigert Castro deze week in Humo een dictator te noemen. 'Miljoenen Cubanen, hoogopgeleide mensen, dragen hem op handen. Een dictator kan het geen 40 jaar lang volhouden in dergelijke omstandigheden. Hedebouw doet in Humo nog een aantal andere opmerkelijke uitspraken. 'Zonder de Sovjet-Unie hadden wij WO II niet gewonnen. Een groot deel van onze elite heeft met de nazi's gecollaboreerd. De geschiedenis is niet zwart-wit', klinkt het. Of over Laurent-Désiré Kabila, die hij als ontwikkelingswerker leerde kennen in Congo. Hij wilde Congo weer zelf laten beschikken over zijn bodemrijkdommen. Dat was een stap in de goede richting na de jarenlange plundering die Moboetoe had aangericht, samen met het Westen.'

Cordon sanitaire

Gwendolyn Rutten zette gisteren screenshots uit recente interviews met Hedebouw op haar Twitter-account. In 'Dag Allemaal' klinkt het dat het fout is om van een misdadig regime te spreken, na een vraag over de opsluiting van homo's en massaexecuties onder Castro. Rutten wond zich ook op over een uitspraak dat er meer zou gezocht zijn naar de verdwenen meisjes in de zaak-Dutroux als hun ouders van rijke komaf waren geweest. 'Zaak-Dutroux gebruiken voor de communistische klassenstrijd. Geen enkele andere politicus komt hiermee weg', luidt het.

In Vlaanderen is de PVDA voorlopig geen factor van belang. Maar in Franstalig België is de partij aan een niet te stuiten opmars bezig, met scores van bijna 20 procent in recente peilingen. Bij de MR wordt sinds een paar weken opgeroepen tot een cordon sanitaire rond de partij, zoals al twintig jaar bestaat rond Vlaams Belang in Vlaanderen. Vicepremier Didier Reynders betreurde deze week in L'Echo dat democratisch links zich door de electorale druk van de PTB niet duidelijker durft uit te spreken tegen extreemlinks. 'Communisme werkt niet. Nooit. Nergens. Mocht dat wel zo zijn, was ik het in mijn jeugd wel geworden.'

Kazachgate

'De MR-hetze is nogal doorzichtig. Het moet dienen als bliksemafleider voor de eigen problemen. Ik hoef u niet te vertellen dat er sprake van is dat een aantal MR-kopstukken een dubieuze rol hebben gespeeld in het onverkwikkelijke Kazachgate', aldus Vlaams PVDA-boegbeeld Peter Mertens.

Milton Friedman, over wie Johan Van Overtveldt een boek schreef, was economisch adviseur van de Chileense dictator Pinochet, onder wiens bewind ook een massa mensen vermoord zijn.
Peter Mertens
Voorzitter PVDA

'Het spijt me, maar mijn partij valt in geen geval te vergelijken met het Vlaams Belang. Anders dan wij zetten zij zich met hun racistische ideologie buiten de consensus van de internationale mensenrechten en de Conventie van Genève. Zolang we ons binnen die democratische ruimte bevinden, horen we in het debat thuis. Spijtig dat vrijheidsprofeet Gwendolyn Rutten ons meteen wil verbieden als we de minste concurrentie dreigen te worden. Wilde ze niet net de verbodszucht in onze samenleving te vuur en te zwaard bestrijden?'

Volgens Mertens vergoelijkt zijn partij in geen geval de miljoenen doden onder communistische regimes. 'Wij kunnen niet genoeg afstand nemen van de wandaden uit het verleden, zoals onder Lenin en Stalin. Punt. Maar van het marxisme neem ik geen afstand. Het marxisme is nog altijd tien keer beter dan het liberalisme, een failliete ideologie', reageert Peter Mertens. 'Als ik afstand moet nemen van het marxisme, eis ik ook dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt afstand neemt van het neoliberalisme en econoom Milton Friedman, over wie hij een boek schreef. Friedman was economisch adviseur van de Chileense dictator Pinochet, onder wiens bewind een massa mensen vermoord zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud