Verkoop onkruidverdelger Roundup aan banden gelegd

Roundup, het sterproduct van Monsanto, is mogelijk kankerverwekkend. ©REUTERS

Federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR) gaat uit voorzorg de verkoop van de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup aan particulieren verbieden.

Dat zei de minister donderdag in het vragenuurtje in de Kamer. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) had woensdag al aangekondigd het gebruik van Roundup door particulieren te zullen verbieden. Daarmee dreigde de absurde situatie te ontstaan dat mensen het in hun tuin niet meer mogen gebruiken, maar dat de gecontesteerde onkruidverdelger wel gewoon in de winkelrekken blijft liggen.

Terwijl de Vlaamse regering het gebruik reguleert, is het aan de federale regering om te beslissen over de verkooplicentie. Minister Borsus liet verstaan dat hij binnenkort met een besluit komt, waardoor de verkoop aan particulieren verboden wordt.

Onderzoeksresultaten gemanipuleerd

Uit intern mailverkeer is gebleken dat Monsanto jarenlang onderzoeksresultaten manipuleerde om de schadelijke gezondheidseffecten te minimaliseren.

 De Amerikaanse multinational Monsanto, die het sterproduct Roundup op de markt brengt, ligt zwaar onder vuur. Uit intern mailverkeer is de voorbije dagen gebleken dat het bedrijf jarenlang onderzoeksresultaten manipuleerde om de schadelijke gezondheidseffecten te minimaliseren. 

Monsanto hield zelf de pen vast van verschillende studies waaruit bleek dat het middel niet kankerverwekkend is. Monsanto betaalde gereputeerde wetenschappers om hun naam onder de studies te zetten en zo extra geloofwaardigheid te geven aan de onderzoeksresultaten.

Mogelijk kankerverwekkend

Maar het actieve bestanddeel van de onkruidverdelger, glyfosaat, staat al een tijd ter discussie. Het IARC, een onderzoeksinstituut van de Wereldgezondheidsorganisatie, bestempelde glyfosaat als 'mogelijk kankerverwekkend'.

Federaal Landbouwminister Willy Borsus (MR) komt binnenkort met een verbod op de verkoop van Roundup aan particulieren. ©BELGA

Naast Roundup gaat Borsus ook de verkoop van verschillende andere herbiciden aan particulieren verbieden. Voor professionele landbouwers verandert er voorlopig niets. Zij mogen de onkruidverdelger wel gewoon blijven gebruiken.

Roundup, de populairste onkruidverdelger ter wereld, wordt gemaakt in een Monsanto-fabriek in de haven van Antwerpen. Er werken een 700-tal mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect