Verliezende partijen ontslaan tientallen medewerkers

Het hoofdkwartier van de N-VA in de Koningsstraat in Brussel ©BELGA

De N-VA en CD&V, de twee Vlaamse partijen die het zwaarst verloren, moeten elk zo’n 30 mensen ontslaan. Door hun verlies bij de verkiezingen krijgen ze minder geld binnen.

Bij de verkiezingen van 26 mei verloor de N-VA 7 procentpunten en viel de partij terug tot 25 procent. CD&V ging 5 procentpunten achteruit en eindigde op 15 procent. De stevige terugval heeft niet alleen politieke, maar ook financiële gevolgen. Beide partijen zien hun dotatie fors terugvallen. De N-VA ziet haar budget dalen van 13 naar 10,5 miljoen euro per jaar, CD&V van 8 naar 6 miljoen euro.

Het financiële verlies heeft zijn gevolgen voor de werking van de partijen, leert een navraag van De Tijd. Op basis van het aantal stemmen krijgen partijen dotaties, waarmee ze op het partijbureau mensen in dienst kunnen nemen. Daarnaast hebben parlementairen recht op een medewerker, net zoals de fracties mensen kunnen aanwerven.

Harde dobber

Naast de acht parlementsleden die de N-VA zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer verliest, verdwijnen er bij de partij 33 voltijdse medewerkers. ‘Een deel daarvan vangen we op door interne verschuivingen, natuurlijke afvloeiingen en de niet-vervanging van medewerkers die de organisatie sowieso zouden verlaten’, klinkt het bij de partij.

De CD&V verloor acht zitjes in het Vlaams Parlement en zes in de Kamer. De partij moet zo’n 30 medewerkers laten gaan. De christendemocraten willen niet bijkomend communiceren omdat het ontslaggesprek met sommigen nog moet plaatsvinden. Wel is te horen dat de ontslagronde heel hard valt, want er moeten mensen vertrekken die er al vele jaren werken.

De sp.a en Open VLD, de twee andere Vlaamse partijen die er bij de verkiezingen op achteruitgingen, moeten de saneringsoefening nog doen. Beide partijen verloren minder dan de N-VA en CD&V, waardoor de impact beperkter is. Uit berekeningen van het onderzoekscentrum Vives blijkt dat de sp.a 17 en Open VLD 11 parlementaire medewerkers zou verliezen.

De Vlaamse politieke partijen krijgen jaarlijks 39 miljoen euro belastinggeld om hun werking te financieren. Destijds werd ervoor gekozen met hoge dotaties te werken om te vermijden dat de politiek bij de bedrijfswereld om geld moet bedelen. Dat kan de deur openzetten naar corruptie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect