Vlaamse begroting duikt 800 miljoen euro in het rood

©Photo News

België is er niet in geslaagd om in 2014 het begrotingstekort onder de symbolische grens van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te houden. Dat komt vooral door de groter dan verwachte tekorten van Vlaanderen (800 miljoen euro) en Wallonië (1 miljard euro).

De regering-Michel deed er vorig jaar nog alles aan om het begrotingstekort onder 3 procent te houden. Ze besliste alle aanwervingen te blokkeren en de meeste uitgaven te bevriezen. Premier Charles Michel (MR) wil immers vermijden opnieuw op het Europese strafbankje te belanden. Met een tekort van meer dan 3 procent bestaat het gevaar dat we onder verstrengd toezicht komen. En dat betekent extra besparen.

Eind vorig jaar raamde de regering-Michel het tekort nog op 2,9 procent van het bbp. Intussen zijn er definitieve cijfers. Het resultaat van de federale overheid zit volgens federale regeringskringen ‘op schema’. Maar nu blijkt dat vooral het resultaat van de regio’s ontspoord is. Daardoor bedraagt het gezamenlijk tekort 3,3 procent van het bbp. Het tekort van Vlaanderen en Wallonië  is uitgekomen op 1,8 miljard euro (0,4 procent), waarvan ongeveer 800 miljoen euro op rekening van Vlaanderen en zo'n 1 miljard op rekening van Wallonië.  Dat is 1,5 miljard euro meer dan verwacht. De deelstaten werden vorig jaar door Europa verplicht een deel van hun constructies, zoals de publiek-private samenwerkingsakkoorden (pps) voor scholenbouw, in de begroting op te nemen. Ook de steden en de gemeenten gingen in 2014 zo’n 350 miljoen euro in het rood.

Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom zijn de cijfers evenwel nog 'niet definitief en stabiel'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud