Volledige opheffing van bankgeheim

©Photo News

Het gerecht en de fiscus moeten toegang krijgen tot een databank die in realtime bijhoudt wie welke bankrekeningen heeft in ons land. Dat zijn de meerderheidspartijen overeengekomen in een gezamelijke tekst voor het eindverslag van de bijzondere Kamercommissie-Panama Papers.

De bijzondere Kamercommissie-Panama Papers was opgericht nadat in april vorig jaar miljoenen documenten waren gelekt bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. De Tijd onderzocht de gegevens met andere media in het onderzoeksconsortium ICIJ.

De parlementsleden van de meerderheid willen onder andere volledige transparantie bieden aan het gerecht en de fiscus over alle bankrekeningen in ons land. Die kunnen nu al bankgegevens opvragen bij een centraal register dat de Nationale Bank van België bijhoudt. Maar de banken moeten maar één keer per jaar alle rekeningnummers en titularissen doorgeven.

In hun eindverslag besluiten de Kamerleden dat dit niet performant is en dat het gerecht geen verouderde info mag krijgen. Alle beperkingen moeten dus verdwijnen. Er moet een onlineplatform met alle bankrekeningen komen dat in realtime wordt geüpdatet.

Nuttig en nodig

‘Als het nuttig en nodig is, moet de fiscus de stand van een bankrekening kunnen raadplegen. Het moet makkelijker worden de bankrekeningen online te raadplegen. Nu gebeurt dat op een ambachtelijke manier’, zegt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn.

Het is stupide dat we van buitenlandse overheden informatie over bankrekeningen krijgen, maar dat we die in eigen land niet krijgen.
Roel Deseyn
CD&V-Kamerlid

‘Het is ook stupide dat we van buitenlandse overheden informatie over rekeningen krijgen, maar dat we die in eigen land niet krijgen. We moeten zelf ook kunnen beschikken over wat we met anderen delen.’

‘Dit is een van de maatregelen die we echt willen doordrukken’, zegt N-VA-Kamerlid Rob Van de Velde. ‘Onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt maakt er al werk van om het register te verbeteren. Natuurlijk gooien we de bankgegevens niet zomaar te grabbel. Er moet telkens een nood tot onderzoek zijn.’

De verwachting is wel dat het register met bankrekeningen veel meer zal worden gebruikt in onderzoeken naar financiële criminaliteit.

Tot voor kort kon alleen de fiscus dat inkijken en moesten magistraten alle banken nog vragen of persoon X of bedrijf Y bij hen een rekening had. Daardoor waren er in 2016 ‘maar’ 15.000 raadplegingen van het register. Dat kan nu oplopen tot 150.000 consultaties per jaar.

De meerderheidspartijen zijn het in het eindverslag van 124 bladzijden ook eens geraakt om de verjaringstermijn voor belastingfraude op te trekken van zeven naar tien jaar. Ze willen tevens een ‘eenheidsparket’ dat alle fiscale, sociale en economische misdrijven kan onderzoeken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content