Advertentie

Vrees voor stroomuitval komende winter

De regering vreest voor een stroomtekort dat niet kan worden opgevangen, waardoor opnieuw afschakelplannen - waarbij verbruikers zonder stroom worden gezet - moeten worden geactiveerd. ©Hollandse Hoogte

Minister van Energie Marghem worstelt met strategische stroomreserve.

‘Het gevaar bestaat dat we deze winter geen strategische reserve hebben om een elektriciteitstekort op te vangen. Dit is een bom.’

Dat is te horen in regeringskringen. België mag immers geen contracten sluiten voor het in stand-by houden van gascentrales zolang een onderzoek van de Europese Commissie naar illegale staatssteun loopt.

Illegale staatssteun

Europa mag de Belgische energievoorziening en die van onze buurlanden niet in gevaar brengen.
marie-christine marghem
minister van energie

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) bevestigt dat ze eerstdaags het steunmechanisme voor de strategische reserve, dat een elektriciteitstekort moet opvangen, bij Europa moet aanmelden. ‘We gaan de Europese autoriteiten een notificatie over de strategische reserve bezorgen, wat Melchior Wathelet (de vorige staatssecretaris voor Energie, red.) nooit heeft gedaan’, laat ze weten.

Europa wil nagaan of het steunmechanisme niet neerkomt op illegale staatssteun. Gascentrales krijgen subsidies om stand-by te blijven, zodat die centrales bij energietekorten kunnen worden aangeschakeld.

Maar nu Europa een onderzoek wil starten, moet België een standstillprincipe respecteren, bevestigt Marghem. Er mogen in principe geen contracten voor een strategische reserve worden afgesloten zolang de Europese procedure loopt.

Afschakelplan

Dat veroorzaakt nervositeit in de regering. De vrees bestaat voor een stroomtekort dat niet kan worden opgevangen, waardoor opnieuw afschakelplannen - waarbij verbruikers zonder stroom worden gezet - moeten worden geactiveerd. Temeer omdat de hoogspanningsnetbeheerder Elia eind vorig jaar nog heeft gewaarschuwd dat we in de winter 2017-2018 een grotere strategische stroomreserve van 900 megawatt nodig zullen hebben.

De strategische reserve bedroeg tot dusver 750 megawatt, en bestond uit twee gesloten gascentrales in Vilvoorde en Seraing die stand-by werden gehouden. In een ‘uitzonderlijk’ scenario kan er volgens Elia komende winter nood zijn aan 900 megawatt strategische reserve.

Mouw aan passen

Er zijn al openbare offertes uitgeschreven om de komende drie jaar te kunnen voorzien in een strategische reserve van 900 megawatt. Die contracten moeten voor uiterlijk 31 oktober worden afgesloten, zodat de strategische reserve operationeel is tegen 1 november. Maar zolang het Europees onderzoek loopt, en dat kan duren tot het jaareinde, mogen er geen contracten worden afgesloten.

Marghem bekijkt hoe daaraan een mouw kan worden gepast. Een optie is dat er contracten worden afgesloten met een clausule die de opschortende voorwaarde inhoudt dat Europa nog zijn fiat moet geven. ‘Europa mag de Belgische energievoorziening en die van onze buurlanden ook niet in gevaar brengen’, merkt Marghem op. ‘We gaan met de Europese Commissie bekijken wat we kunnen doen’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud