Advertentie
Advertentie

Vzw's moeten prijsgeven wie hen geld geeft

Minister van Justitie Koen Geens wil zicht op de geldstromen bij vzw's. ©Photo News

Van voetbalclubs tot moskeeën moet bekend zijn hoe ze zich financieren.

Alle vzw’s (verenigingen zonder winstoogmerk) moeten binnenkort prijsgeven van wie ze geld krijgen. Ze moeten in hun jaarrekening bekendmaken wie hen financiert en voor welke bedragen. Daarmee komt er een einde aan de jarenlange onduidelijkheid over de geldstromen bij de circa 100.000 vzw’s in ons land, gaande van sportclubs over culturele verenigingen tot moskeeën. Het gaat om een maatregel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Zwart geld

De nieuwe verplichting tot transparantie kan grote gevolgen hebben voor allerlei verenigingen. Zo was er nog het recente debat over de schimmige financiering van moskeeën, zoals de Grote Moskee in Brussel die gefinancierd wordt door Saoedi-Arabië. Maar ook de vele voetbal- en andere sportclubs moeten voortaan bekendmaken waar ze hun geld vandaan halen. Dat kan geldschieters afschrikken die hen steunen met zwart geld.

Elke vzw zal in haar jaarrekening moeten aangeven welke giften ze krijgt en van waar die komen.
Koen Geens
Minister van Justitie

Momenteel moeten vzw’s amper wat vrijgeven over hun geldbronnen. ‘Alleen als een vzw via een notariële akte een gift van 100.000 euro of meer krijgt, moet de minister van Justitie daarvoor een machtiging geven’, zegt Geens. ‘Dat geldt niet voor alle handgiften, bankoverschrijvingen en giften tussen rechtspersonen. Daarom zal ik de regels via een koninklijk besluit veranderen, zodat elke vzw in haar jaarrekening moet aangeven welke giften en financiering ze krijgt en van waar die komen.’

Terrorisme

Volgens minister Geens zal de administratieve last voor de vzw’s beperkt blijven. Op dit moment moeten de meeste, kleine vzw’s ook al een jaarrekening indienen bij de griffie van de rechtbank van koophandel. De grote en zeer grote vzw’s moeten net als ondernemingen hun jaarrekening indienen bij de Nationale Bank van België.

Ook in de strijd tegen het terrorisme en andere zware criminaliteit is de maatregel belangrijk. Alleen al in Molenbeek en in de andere gemeenten van de politiezone Brussel West zijn er ruim 3.300 vzw’s. Bij de Kanaalplan-controles, die er kwamen na de aanslagen, zijn al 191 vzw’s ontbonden. Daarvan hadden er 144 links met terrorisme, wapens, drugs of andere criminaliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud