Werkgevers klagen klimaat van angst aan

©Photo News

De belangrijkste werkgeversorganisaties van ons land vinden dat de regering-Michel meer moet doen om duidelijk te maken dat mensen in Brussel kunnen shoppen of op restaurant gaan.

‘Dat is nodig, want er is een gevoel ontstaan dat mensen niet meer naar Brussel moeten komen, omdat op elke straathoek een bom kan ontploffen’, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Zaterdag werd het dreigingsniveau voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verhoogd naar vier, het hoogste peil. Dat betekent dat de dreiging voor een aanslag ‘zeer ernstig en zeer nabij is’. De metro en de scholen werden gesloten en er werden fors meer politie en militairen de straat op gestuurd.

De scholen zijn intussen weer open en de metro rijdt opnieuw. Maar door de dreiging blijven veel mensen weg uit Brussel. Volgens Unizo heeft een op de vijf winkels en horecazaken daardoor tijdelijk de deuren moeten sluiten. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) schat dat de kleinhandel zijn inkomsten met 30 à 40 procent zag teruglopen.

Duidelijke communicatie

‘De maatregelen waren nodig, maar de regering moet het signaal geven dat we ons niet laten intimideren en dat mensen gerust naar de hoofdstad kunnen afzakken’, stelt Van Eetvelt. Andere werkgevers zitten op dezelfde lijn. ‘Het is niet duidelijk wat mensen wel kunnen doen en wat niet. Ik pleit voor duidelijke communicatie’, oppert Voka-topman Hans Maertens. ‘Geef een duidelijke boodschap dat het oké is in Brussel, want als dit blijft aanslepen dreigen de kleinhandel en de horeca eraan kapot te gaan’, zegt Christine Mattheeuws van het NSZ.

Geef een duidelijke boodschap dat het oké is in Brussel, anders dreigen de kleinhandel en de horeca eraan kapot te gaan.
Christine mattheeuws
Voorzitster Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen

Om de schade voor de Brusselse kleinhandel en bedrijven binnen de perken te houden, kondigde minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) maandag aan dat werkgevers die door de terreurdreiging hun activiteiten moeten afbouwen een beroep kunnen doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid.

Imago

Minister voor Zelfstandigen Willy Borsus (MR) maakte gisteren dan weer bekend dat zelfstandigen in het Brussels Gewest een jaar uitstel krijgen voor het betalen van hun sociale bijdragen van het vierde kwartaal. ‘Goede maatregelen, maar er is meer nodig’, zeggen de werkgevers in koor.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) pleit bovendien voor een internationale campagne om ons imago in het buitenland op te krikken. ‘Dat is de voorbije dagen helaas beschadigd geraakt’, zegt topman Pieter Timmermans. In een reactie roept Peeters de bevolking op het normale leven te hervatten. Ook laat hij de federale overheidsdienst Economie uitzoeken hoe zwaar de door de bedrijven geleden schade is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect