'Wet over handel met voorkennis aanpassen'

©BELGA

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (open Vld) wil de wetten over handel met voorkennis volgend jaar evalueren en aanpassingen doorvoeren. Dat zei ze in VTM Nieuws, naar aanleiding van het afkopen van een proces rond handel met voorkennis. Vorige week raakte bekend dat de holding Bois Sauvage en zijn toplui, waaronder ex-VBO-voorzitter Luc Vansteenkiste, 9 miljoen euro betaalden om een rechtszaak te vermijden rond handel met voorkennis in Fortis-aandelen.

Minister Turtelboom herhaalde in VTM Nieuws wat ze eerder deze week ook al in het parlement verklaarde: 'Beter 9 miljoen euro via minnelijke schikking dan niets'. Ze wees er zondag nog eens op dat het openbaar ministerie alleen maar overgaat tot een minnelijke schikking als het weet dat een rechtszaak minder zou opbrengen. 'Men wist dat men dit niet ging halen. Handel met voorkennis is zeer moeilijk te bewijzen', aldus de minister. Volgens haar geldt dat voor 97 procent van dergelijke zaken. '

'Maar in mei volgend jaar gaan we de wetten die aan de basis liggen van de minnelijke schikking, met name rond handel met voorkennis, evalueren. We zullen komen met concrete aanpassingsvoorstellen', stelde Turtelboom.

De wet op handel met voorkennis zal dus mogelijk worden aangepast. Daarnaast wil Turtelboom ook verder investeren in Justitie, om grote fraudezaken beter te kunnen bestrijden. Ze wees er in het VTM Nieuws op dat de voorbije maanden al twaalf fiscalisten zijn aangeworven. De 9 miljoen euro van de minnelijke schikking vloeit niet helemaal terug naar haar departement, 'maar er is wel afgesproken dat een deel van de meeropbrengst in de strijd tegen sociale dumping moet dienen om Justitie slagvaardiger te maken'.

Turtelboom weerlegde ook de kritiek als zou de rondzendbrief klassenjustitie in de hand werken. 'Het gemiddeld bedrag van een minnelijke schikking in ons land bedraagt 300 euro. Enkel de grote zaken halen de media, maar het parket kiest ook in kleine zaken voor een minnelijke schikking als men vindt dat dit beter is'.

De minister wees er tot slot nog op dat een procedure van minnelijke schikking ook in andere landen bestaat, zoals Nederland, Frankrijk en Duitsland, en er frequent wordt toegepast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect