Wissel aan top militaire inlichtingendienst

Claude Van de Voorde (midden) is de nieuwe baas van de militaire inlichtingendienst. ©Photo News

Luitenant-generaal Claude Van de Voorde volgt Eddy Testelmans op als baas van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (Adiv), de militaire inlichtingendienst.

Dat heeft het persbureau Belga dinsdag uit goede bron vernomen. Het nieuws over de benoeming van Van de Voorde is via een interne mededeling bij Defensie verspreid.

Testelmans, zelf ook luitenant-generaal, nam ontslag als topman van de Adiv nadat een zeer kritische brief over zijn dienst was uitgelekt, zo bevestigde hij dinsdag in een gesprek met De Standaard. Nu raakt dus bekend dat Claude Van de Voorde hem opvolgt.

De zes pagina's lange brief lekte uit via De Standaard. De tekst is van de hand van één dienstdoend hoofdcommissaris en zeven commissarissen en was gericht aan minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en de opperbevelhebber van het leger, Marc Compernol. De beschuldigingen in de brief zijn niet min: interne concurrentiedrang, foutieve doorstroming van informatie, verwarrende communicatie  met binnen- en buitenlandse partners en wantrouwen tussen de ­verschillende afdelingen.  

Van de Voorde was sinds december 2014 kabinetschef van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Wie voortaan het kabinet-Vandeput gaat leiden, is nog niet bekend.

De Adiv is een van de twee Belgische inlichtingendiensten, naast de Staatsveiligheid. Hij valt onder de bevoegdheid van de minister van Defensie, terwijl de Staatsveiligheid onder de minister van Justitie valt. Er werken 600 mensen bij de Adiv, evenveel als bij de Staatsveiligheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content