Advertentie

Zaak Chovanec: 'Overlijden te wijten aan hoofdletsel'

Een politieagente brengt de Hitlergroet uit, terwijl collega's Jozef Chovanec in bedwang houden.

Een nieuwe expertise wijst uit dat Jozef Chovanec overleed aan slagen die hij zichzelf toebracht. Dat meldt RTL Info en werd bevestigd aan Belga.

Jozef Chovanec stierf op 28 februari 2018 in het ziekenhuis, drie dagen na een politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi. De 38-jarige man wou een vlucht nemen naar Slovakije, maar gedroeg zich agressief en werd opgepakt.

Vorig jaar lekten videobeelden van in de politiecel uit, waarop de man zich 's nachts tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de celdeur gooit. Daarna is te zien hoe de 38-jarige Slovaakse zakenman in bedwang wordt gehouden door agenten en hoe zijn gezicht bedekt wordt met een deken vooraleer hij een kalmeringsmiddel krijgt toegediend, maar ook hoe de betrokken politieagenten lachen en één van hen een Hitlergroet maakt.

Een nieuwe expertise, met medewerking van experts die door de burgerlijke partij werden aangewezen, brengt aan het licht dat de man stierf aan een hersenletsel als gevolg van het feit dat hij met zijn hoofd tegen de celdeur bonkte. Hij werd volgens de experts niet verstikt door de agenten. "Er werden geen sporen aangetroffen van een tekort aan zuurstof", stellen de experts.

De advocaten van de drie agenten die Chovanec in bedwang hielden, noemen het onderzoek een belangrijk element. "Niets bewijst op dit moment dat de interventie van mijn cliënten een verband heeft met het overlijden", zegt advocaat Hayat Karim.
Op 27 en 28 september vindt een reconstructie plaats in de zaak.

De advocaten van de familie van Chovanec reageren dan weer "met grote verbijstering" en "bijzonder verontrust" op de berichtgeving over de nieuwe expertise. "Wij wensen te benadrukken dat wij op heden op geen enkele wijze kennis hebben genomen van het rapport waaruit wordt geciteerd", zegt Ann Van de Steen. Dat citaten uit het bewuste rapport nu naar de pers gelekt zijn, "is uiterst zorgwekkend".

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud