Grote toeloop voor marsen in Brussel en Antwerpen

©Photo News

15.000 mensen nemen deel aan de stille optocht in Antwerpen tegen seksueel geweld. In Brussel betogen zo'n 17.000 mensen voor klimaat en sociale gelijkheid.

Zondagnamiddag trokken twee optochten door Antwerpen en Brussel. In beide marsen was ingetogen aandacht voor Julie Van Espen, de 23-jarige studente die vorige week vermoord werd. Die zinloze moord zette vorige week ook druk op de Belgische politiek en magistratuur. De dader was al eerder veroordeeld voor zedenfeiten en liep al twee jaar vrij rond in afwachting van de behandeling in beroep door de rechtbank. 

In Antwerpen namen volgens de politie zo'n 15.000 mensen deel aan de stille mars tegen seksueel geweld. De mensenzee bereikte rond drie uur het Steenplein. Daar werd een kort bezinningsmoment georganiseerd voor alle slachtoffers van (seksueel) geweld.

Ook in het Antwerpse Bosuilstadion werd een minuut stilte in acht genomen bij de start van de voetbalwedstrijd tegen Anderlecht. Fans van Antwerp applaudusseerden in de 23ste minuut als eerbetoon aan Julie Van Espen. vervolgens zong het rood-witte legioen 'You'll Never Walk Alone'.

Hart boven hard

Leden en sympathisanten van het burgerinitiatief Hart boven Hard stapten zondagnamiddag in Brussel van het Noordstation naar het Jubelpark, onder het motto 'Right(s) now: Mars voor het Klimaat en sociale rechten voor iedereen'.

Vanwege de brutale moord op Julie Van Espen en uit medeleven met alle slachtoffers van seksueel geweld wordt de mars voorafgegaan door een rij burgers met witte sweaters waarop staat: 'Vandaag worden er in ons land weer 100 vrouwen verkracht'.

Voor de start van de mars werden enkele gele hesjes preventief aangehouden. Ze hadden metalen voorwerpen op zak waarmee ruiten kunnen worden ingeslagen.

Klimaat en sociaal

'Wat wij vragen staat in de grondwet', stellen de organisatoren. 'Artikel 23 zegt: 'Iedereen heeft het recht op een menswaardig leven.' Dat betekent concreet: een gezond klimaat, een goede job, gelijke rechten, betaalbare zorg, een menselijk migratiebeleid en niet elke maand moeten krabben om te overleven.'

De betoging komt, niet toevallig, precies twee weken voor de federale, regionale en Europese verkiezingen van 26 mei. De manifestanten willen dat de komende regeringen werk maken van hun prioriteiten en daarom willen ze met deze betoging 'een sterk signaal geven'. De prioriteiten waar Hart Boven Hard voor staat moeten volgens de beweging leiden naar een duurzame, solidaire en inclusieve samenleving. Want alles is verbonden, onderstrepen de organisatoren: 'Geen klimaatbeleid zonder sociale rechtvaardigheid, geen strijd tegen ongelijkheid zonder oog voor de planeet.'

'Op 26 mei gaan we naar de stembus, maar we moeten blijven duidelijk maken waar de verkiezingen voor ons écht om draaien', klinkt het in de platformtekst. 'Want als we niet van ons laten horen, dan zal er op politiek vlak weinig veranderen. Zonder beweging op straat, geen beweging in de Wetstraat.'

Trein, tram, bus

Hart boven Hard hield de voorbije maanden een online bevraging waarbij 15.000 Belgen hun stem uitbrachten op 23 voorstellen voor de volgende regering. Dat leidde tot en lijst van de zes meest gedragen alternatieven: 1. vier miljard extra voor trein, tram en bus, 2. verhoog de laagste uitkeringen, 3. gelijk loon en pensioen voor man en vrouw, 4. menswaardige migratie, 5. gecontroleerde prijzen voor medicijnen en 6. stop de grote belastingontduiking.

Hart boven Hard omschrijft de betoging van vandaag als 'een brede nationale manifestatie waarmee we massaal aangeven dat de volgende regering een andere richting moet inslaan en de rechten uit artikel 23 ter harte moet nemen. Met het brede maatschappelijke middenveld en een grote groep ongebonden maar bezorgde burgers.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect