Attest bedrijfsbeheer niet meer nodig om zaak te starten

De Vlaamse minister Philippe Muyters. ©BELGA

Wie een eigen zaak wil starten heeft daarvoor vanaf 1 september 2019 niet langer een attest bedrijfsbeheer nodig.

Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist op voorstel van minister van Economie Philippe Muyters. Ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden, maar vindt dat er wel een goed aanbod aan vrijwillige opleidingen bedrijfsbeheer en management moet worden uitgewerkt.

Wie nu een eigen zaak wil starten moet daarvoor een opleiding volgen bij een centrum voor volwassenenonderwijs. Ook sommige reguliere diploma's leveren dat attest op. Vanaf 1 september 2019 valt die verplichting weg. Volgens minister Muyters gaat het immers om een onnodige drempel die sommige getalenteerde mensen tegenhoudt om met een zaak te starten.

In de plaats komt er een actieplan, gericht op de constante ontwikkeling van competenties. 'De wereld verandert aan een razend tempo. Dat is niet anders met de competenties die zelfstandigen nodig hebben om hun zaak te laten groeien en bloeien. Ik denk dus dat het veel nuttiger is om in te zetten op een meer continue ondersteuning dan op een eenmalig attest', zegt Muyters.

Unizo reageert positief. Het huidige systeem is te zeer gericht op theoretische kennis, vindt de organisatie. Unizo rekent er wel op dat er een gedegen omkadering van zelfstandigen wordt uitgewerkt, onder meer voor de opmaak van een financieel plan. 'We moeten starters ertoe brengen dat ze zelf de meerwaarde inzien van een degelijke voorbereiding', zegt topman Karel Van Eetvelt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud