Advertentie

Audits snoeihard voor baas Technopolis

Technopolis kampt al jaren met managementsproblemen. ©technopolis

Bij Technopolis, het doecentrum voor technologie in Mechelen, heerst een angstcultuur. Dat bevestigen twee strikt geheim gehouden audits die De Tijd kon inkijken.

De consultancybureaus PwC en Accord Group maakten een audit over de gang van zaken bij Technopolis na een open brief die 18 (oud-)werknemers in november gepubliceerd hadden. In de brief klaagden ze de gezondheidsproblemen van medewerkers en de autoritaire bedrijfscultuur bij Technopolis aan. Op basis van de audit van PwC nam Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) een verregaande beslissing. Hij schortte de werkingssubsidie van 4,2 miljoen euro van 2015 op. Daarop moest de raad van bestuur van Technopolis een actieplan voorleggen aan de minister. Muyters besliste gisteren dat hij verduidelijkingen wil bij dat actieplan.

De organisatie is in haar huidige toestand bevroren. Zonder ingreep van buitenaf zal alles blijven zoals het vandaag is.
HR-audit ACCORD GROUP
februari 2015

De studie van Accord Group bevestigt onder meer dat het personeelsverloop bij Technopolis bijzonder hoog is. De jongste 3 jaar verlieten meer dan 50 medewerkers de organisatie, waar ongeveer 80 mensen werken. ‘Wij noemden Technopolis het Big Brother-huis. Het hing vol camera’s en elke week werd iemand weggestemd’, zegt een oud-medewerker die al tien jaar weg is. ‘Bij Technopolis ben je een ancien als je er een paar maanden werkt.’

In het rapport toont Accord Group zich kritisch over gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn. De audit omschrijft hem als een energieke, hypergefocuste pionier die het centrum in Mechelen 15 jaar geleden uit de grond heeft gestampt. Maar volgens de consultants moet Technopolis nu overgaan naar een fase van professioneel management en strategische ontwikkeling, wat niet gebeurt. ‘De organisatie is in haar huidige toestand bevroren. Zonder ingreep van buitenaf zal alles blijven zoals het vandaag is. Dus blijven personeelsverloop, stress, al dan niet uitdrukkelijke klachten en alle andere bestaande problemen voortduren. Tot eerder vroeg dan laat tegen een muur wordt gereden.’

Als de raad van bestuur A beslist, zullen jullie allemaal A zeggen en voor mensen die geen A zeggen is hier geen plaats.
Voorzitter LUC VAN DEN BRANDE (CD&V)
op een medewerkersvergadering in februari 2015, volgens de audit van PWC

Het rapport van PwC, dat tientallen betrokken interviewde, registreert een angstcultuur bij Technopolis. Er is sprake van een autoritaire, intimiderende managementstijl. Ook tegenover de pers willen weinig betrokkenen vrijuit praten. ‘Iedereen heeft schrik’, zegt een werknemer. Vorig jaar deden opnieuw een hele reeks werknemers bij de externe preventiedienst hun beklag over de stijl van het management, maar hun meldingen bleven zonder gevolg. Een officiële klacht durft niemand in te dienen, omdat de anonimiteit dan verloren gaat. Een aantal oudere ex-werknemers hebben zich intussen in een gesloten ‘zelfhulpgroep’ op Facebook verenigd, ‘De overlevenden van Technopolis’.

PwC verwacht geen grote veranderingen op hr-gebied gezien de door veel medewerkers als dreigend ervaren toon van Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur, op een speciale personeelsvergadering eerder dit jaar. ‘Indien er nog iets gelekt wordt over Technopolis, zullen juridische stappen worden ondernomen. Als de raad van bestuur A beslist, zullen jullie allemaal A zeggen en voor mensen die geen A zeggen, is hier geen plaats.’ Aan PwC legde Jacquemyn uit dat Van den Brande op de bewuste vergadering aan iedereen vroeg om de schouders onder het mooie project Technopolis te zetten. Een video-opname van die vergadering bleek nadien spoorloos verdwenen.

Politieke connecties

Erik Jacquemyn richtte Technopolis in de jaren 80 op vanuit het kabinet van de toenmalige Vlaamse minister-president Gaston Geens. Volgens insiders kan hij alleen dankzij zijn politieke connecties op zijn stoel in het CD&V-bastion Technopolis blijven zitten. Jacquemyn en Van den Brande zijn twee handen op een buik. ‘Technopolis wordt gewoon slecht beheerd. Maar zolang Van den Brande daar rondloopt, blijft Jacquemyn aan’, zegt een oud-betrokkene.

Ook in de raad van bestuur, door werknemers ‘het grijze comité der dino’s’ genoemd, is weinig ruimte voor kritiek. Hoewel de nieuwe raad morgen op de algemene vergadering moet aangeduid worden, had de Vlaamse regering gisteren nog geen knopen doorgehakt. De N-VA wil een oorlog met CD&V over Technopolis vermijden omdat het dossier geen politieke prioriteit heeft.

Erik Jacquemyn wilde gisteren niet reageren.

Bij de uitvoering van de audit botste het consultancybureau PricewaterhouseCoopers (PwC) op een duidelijk gebrek aan enthousiasme bij de top van Technopolis.

In het rapport omschrijft PwC de toegang tot het management en tot informatie als ‘stroef’, de zwakst mogelijke score. Zo was schriftelijk opgelegd dat het team van PwC niet vrij mocht rondlopen in de gebouwen. Interviews met medewerkers konden enkel opgezet worden met toestemming van gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn. Die wilde initieel zelfs aanwezig zijn bij de gesprekken met zijn medewerkers.

In een reactie, die bij het rapport gevoegd is, stellen Erik Jacquemyn en Theo Peeters, de voorzitter van het auditcomité van Technopolis, dat ‘de kwaliteit van het rapport en het geleverde werk duidelijk te wensen overlaat’.

PwC kreeg na de interne gesprekken e-mails met de boodschap dat medewerkers van Technopolis werden gevraagd niet alles te zeggen en geen details te geven aan PwC. Ook haalden medewerkers aan bedreigd te zijn met strafrechtelijke vervolging en zich hierover ernstige zorgen te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud