Advertentie
Advertentie

Begin september eerste rapport over PFOS-vervuiling

Karl Vrancken is door de Vlaamse regering aangesteld om de vervuiling in Zwijndrecht aan te pakken.

Er worden bijkomende bodem-, grondwater- en bloedstalen genomen.

Opdrachthouder Karl Vrancken, die werd aangesteld door de Vlaamse regering, moet zorgen voor een integrale aanpak in het dossier over de vervuiling in de regio rond de oude fabriek van 3M in Zwijndrecht. Hij heeft daarvoor een jaar de tijd.

Vrancken verwacht binnen drie maanden met een eerste rapport te komen. 'Er zijn deze week al beslissingen genomen over bijkomende bodemstalen en grondwaterstalen vanuit OVAM. Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft bijkomende bloedstaalnames aangekondigd.'

'De resultaten zouden we kunnen hebben in de loop van de komende maanden, waardoor het mogelijk wordt begin september met het eerste rapport te komen. Daarin kunnen we dan ook de huidige maatregelen opnieuw evalueren. Dat is de doelstelling', zei Vrancken daarover in 'De ochtend' op Radio 1. 

Wij hebben consequent vanaf 2017 gerapporteerd over PFOS, de verontreiniging en hoe we daarmee omgaan.
Luc Hellemans
Directeur Lantis

De opdrachthouder nam naar eigen zeggen al contact op met de verschillende betrokken overheden, onderzoeksinstellingen en bedrijven. Zo was er al contact met het Amerikaanse bedrijf 3M en met de Oosterweelbouwheer Lantis. 

De directeur van Lantis, Luc Hellemans, zegt dat de bevoegde instanties op de hoogte waren van de vervuiling. 'Wij hebben de hogere overheid gesensibiliseerd. In onze raad van bestuur zitten twee regeringscommissarissen die elke daad die wij stellen rapporteren aan de overheid', aldus Hellemans.

'Wij hebben daar nooit verstoppertje over gespeeld. (…) Wij hebben consequent vanaf 2017 gerapporteerd over PFOS, de verontreiniging en hoe we daarmee omgaan.'

Hellemans voegde er ook aan toe dat de Oosterweelwerken beter niet kunnen worden stilgelegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud