Bourgeois: 'Europa maakt grote investeringen onmogelijk'

©BELGIAN_FREELANCE

Vlaanderen moet van Europa de hele investering voor de Oosterweelverbinding (minstens 3,5 miljard euro) gespreid over vijf jaar in de begroting opnemen. Minister-president Geert Bourgeois wil een gesprek ten gronde met Europa. 'Ze maken grote investeringen onmogelijk'.

Het kostenplaatje van de Oosterweelverbinding loopt op tot 3,25 miljard euro. De Vlaamse regering wil die factuur via een publiek-private samenwerking buiten haar begroting houden.

Concreet zou de Oosterweelverbinding via de BAM naar haar dochteronderneming Tunnel Liefkenshoek gaan. Die runt de gelijknamige Antwerpse tunnel door tolgeld te innen. Maar die constructie botst op kritische vragen van Eurostat. Als Tunnel Liefkenshoek de Oosterweelverbinding bouwt, dreigt ook Tunnel Liefkenshoek binnen de begroting te vallen.

De kans is zeer groot dat Vlaanderen de nv Tunnel Liefkenshoek in haar begroting moet opnemen
Rudi Thomaes
BAM-voorzitter

Een gesprek tussen Eurostat en de BAM donderdag in Luxemburg leverde weinig soelaas op. Een definitieve beslissing volgt pas eind september, maar binnen de BAM is de vrees dat de huidige weg een doodlopende straat is geworden. ‘De kans is zeer groot dat Vlaanderen de nv Tunnel Liefkenshoek in haar begroting moet opnemen’, zei BAM-voorzitter Rudi Thomaes in een gesprek met De Tijd. 

Volledige uitbesteding

Als dat gebeurt, is het terug naar af. De Vlaamse regering moet dan een nieuwe manier zoeken om de Oosterweelverbinding te financieren. Een groep van specialisten zal zich binnenkort over verschillende opties buigen.

Dat wordt niet eenvoudig. Het is uitgesloten om de Oosterweelverbinding alsnog in de Vlaamse begroting op te nemen, luidt het binnen de regering. Dat zou immers betekenen dat Vlaanderen elders fors moet besparen of geld zou moeten lenen om de bouw te financieren.

Het is wel een optie om de Oosterweelverbinding volledig uit te besteden aan een volledig private partner, wat in het buitenland vaak gebeurt. Rudi Thomaes pleit er voor om hoe dan ook niet op de definitieve beslissing van Europa te wachten en nu proactief werk te maken van een alternatief.

Bourgeois

Vlaams minister-president Geert Bourgeois had vrijdagmorgen op Radio 1 in het programma De Ochtend geen pasklaar antwoord. 'Ik wil een gesprek ten gronde met Europa. De nieuwe Europese Commissie  wil voor 300 miljard euro investeringen om de groei op gang te komen'. 

Elk bedrijf, elk gezin spreidt toch ook grote investeringen over een langere periode. Als men kan bewijzen dat men de jaarlijkse kasbetalingen aankan binnen een begroting in evenwicht, zou dat toch moeten aanvaardbaar zijn.
Geert Bourgeois
Vlaams minister-president

Hij ziet niet in hoe die groei er kan komen als overheden die investeringen boekhoudkundig niet kunnen spreiden over een langere periode van bijvoorbeeld 20 jaar en tegelijkertijd hun begroting in evenwicht moeten kunnen houden.

'Elk bedrijf, elk gezin spreidt toch ook grote investeringen over een langere periode. Als men kan bewijzen dat men de jaarlijkse kasbetalingen aankan binnen een begroting in evenwicht, zou dat toch moeten aanvaardbaar zijn', aldus Bourgeois.

De minister-president benadrukte dat de regering van plan blijft met de Oosterweel-verbinding door te gaan. 'Dit project is levensnoodzakelijk voor Vlaanderen'. Voor de eerstvolgende begroting is het geen probleem. Pas als het project effectief start moet het boekhoudkundig in de begroting worden opgenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud