Advertentie

Burgemeesters houden vast aan njet voor Tommorowland

©Photo News

Na overleg met het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon blijven de burgemeesters van Rumst en Boom bij hun beslissing het dancefestival Tomorrowland niet te laten plaatsvinden.

De burgemeesters maakten vorige week bekend dat ze de uitgestelde editie van Tomorrowland, die in de weekends van 27 tot 29 augustus en 3 tot 5 september moest plaatsvinden, verbieden. Jeroen Baert (burgemeester van Boom, N-VA) en Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA) oordeelden dat de epidemiologische en de veiligheidsrisico's te groot waren.

Maandag gingen de burgemeesters voor verder overleg langs op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Dat liet weten dat het om een 'constructief overleg' ging, maar 'de context is op dit moment niet van die aard voor de burgemeesters om terug te komen op hun beslissing'.

Op het overleg waren naast Jambon, Baert en Callaerts ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) en de Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V) aanwezig.

Het kabinet-Jambon meldt voorts dat de organisatoren altijd een nieuwe aanvraag kunnen indienen, die de burgemeesters dan kunnen beoordeelden. 'De Vlaamse en federale regering blijven ter beschikking om te helpen waar mogelijk, maar de eindbeslissing blijft bij de burgemeesters', klinkt het.

75.000

Volgens de huidige coronamaatregelen ligt het maximale aantal bezoekers buiten op 400. Speciaal om festivals als Tomorrowland en Pukkelpop te laten plaatsvinden, worden vanaf 13 augustus grote festivals met een limiet van 75.000 bezoekers mogelijk. Baert en Callaerts werpen op dat die regeling nog niet in een wettelijk kader gegoten is in de vorm van een ministerieel besluit, wat Verlinden dan weer een 'vreemd argument' vindt.

Callaerts wees ook al op de epidemiologische situatie, waar we ondanks instortende besmettingscijfers waakzaam voor moeten blijven. 'Tomorrowland is hier al jaren thuis en we hopen dat we het in 2022 terugzien. Maar nu komt het te vroeg, op een moment waarop de epidemiologische situatie nog niet volledig onder controle is en we ook nog geen zekerheid hebben dat dat wel zo zal zijn eind augustus', klonk het.

Voorschotten

Dat de Vlaamse regering doorduwt om het festival te laten plaatsvinden, heeft ook een financiële reden. Ze trok in februari 50 miljoen euro uit voor de festivalsector in de vorm van terugbetaalbare voorschotten.

Dat moest organisaties in staat stellen al kosten te maken om een evenement op poten te zetten. Bij een eventuele afgelasting moet de som dan niet of slechts deels terugbetaald worden. Grote organisaties zoals Tomorrowland konden er voor maximaal 1,8 miljoen euro uit putten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud