CD&V en N-VA slaan handen in elkaar

N-VA-voorzitter Bart De Wever, geflankeerd door Vlaamse coformateurs Geert Bourgeois en Kris Peeters ©Photo News

CD&V en N-VA starten dinsdag de formatiegesprekken voor de nieuwe Vlaamse regering. N-VA-kopstuk Geert Bourgeois en uittredend minister-president Kris Peeters worden coformateurs.

Vlaanderen krijgt de komende vijf jaar een centrumrechtse coalitie. CD&V en N-VA trappen dinsdag de onderhandelingen op gang om samen de nieuwe regering te vormen. Beide partijen halen in het Vlaams parlement 70 van de 124 zetels, ruim genoeg voor een meerderheid.

N-VA en CD&V leveren elk een coformateur om die gesprekken in goede banen te leiden. Voor N-VA is dat Geert Bourgeois, voor CD&V neemt uittredend minister-president Kris Peeters de honneurs waar. 

De beslissing komt er een dag na de beslissing van de PS en het cdH om in Franstalig België een progressieve as te vormen. In Brussel nemen ze het FDF erbij als derde partner. Die verbintenis nam donderdag iedereen in snelheid, niet in het minst federaal informateur Bart De Wever. Hij zag zijn droom voor een federale centrumrechtse meerderheid getorpedeerd. De Vlaamse partners ontkenden op de persconferentie met klem een 'tegenzet' te doen na de Waalse opening gisteren. 'Dat is helemaal niet het geval', reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever. 

Door de onderhandelingen nu af te trappen lijkt CD&V alleszins zijn eis te laten varen om simultaan de federale en de Vlaamse onderhandelingen te voeren. Toch zag CD&V-voorzitter Wouter Beke die gelijktijdigheid niet doorbroken. 'Wij starten nu Vlaamse onderhandelingen en tegelijk is er ook een federaal informateur aan de slag. Wij hopen dat we volgende week dinsdag een positief gevolg kunnen geven aan een eventueel verzoek van de informateur'.

Open VLD

Met die woorden hintte Beke meteen dat CD&V en N-VA elkaar wel eens op federaal niveau kunnen terugzien. Ook De Wever gaf aan dat het 'niet ondenkbaar is dat de partijen elkaar zullen terugvinden op federaal niveau'. Open VLD kan dus op alle niveaus achter het net vissen. De partij valt sowieso dus al op Vlaams niveau uit de boot. Ze waren mathematisch niet nodig en mogen niet mee aan tafel. 

Open VLD maakte er altijd een punt van dat haar programma 'een en ondeelbaar' is. De partij wil er ofwel op alle niveaus bij zijn, ofwel nergens. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten herhaalde dat vrijdag nog eens op Twitter. De partij gaf ook aan niet bereid te zijn een federale regering te vormen als ze Vlaams haar stempel niet kan drukken. De partij moet dus hopen dat ze via het federale niveau alsnog ook op het Vlaams niveau kunnen inbreken.  

Ons programma blijft één en ondeelbaar. NVA en Cdenv maken federale regering zonder PS op deze manier onmogelijk. #vk14— Gwendolyn Rutten (@RuttenGwendolyn) 6 juni 2014

 

Vlaamse uitdagingen

N-VA en CD&V onderstreepten tijdens de persconferentie nog eens de Vlaamse uitdagingen. 'We kunnen tot een krachtig regeerakkoord komen dat focust op jobs en groei', aldus Peeters. 'We komen de komende jaren de transformatie van onze economie verder zodat zoveel mogelijk Vlamingen aan het werk kunnen'. De onderhandelingsdelegatie van CD&V wordt aangevuld met de uittredende Vlaamse CD&V-ministers Hilde Crevits, Jo Vandeurzen en Joke Schauvliege. 

We zitten hier met twee partijen die de nodige begrotingsdiscipline aan de dag leggen', benadrukte dan weer Geert Bourgeois, die samen met Liesbeth Homans, Ben Weyts en Philippe Muyters de N-VA-delegatie vormt.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content