De Wever slaat alarm over Antwerpse cocaïnehandel

©BELGA

In een interview met de Volkskrant zegt Bart De Wever maandag dat de cocaïnesmokkel in de Antwerpse haven stilaan zo'n omvang krijgt dat de hele samenleving ervan doordrongen dreigt te raken.

'In Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is', zegt De Wever aan de Nederlandse krant. Volgens de Antwerpse burgemeester en N-VA-voorzitter reikt de invloed van de maffia tot in de politiek en zijn er nu al gemeenteraadsleden 'voor wie hij zijn hand niet in het vuur durft te steken'.

'De coke zoekt de weg van de minste weerstand: Antwerpen', aldus De Wever.

40 ton

De Antwerpse haven staat bekend als het belangrijkste aanvoerpunt in Europa van cocaïne uit Zuid-Amerika. Die handel is extreem winstgevend. Cocaïne die in Zuid-Amerika vertrekt is 800 tot 1.000 euro per kilo waard. Bij aankomst in Antwerpen ligt die prijs op 21.000 à 25.000 euro per kilo. 

Terwijl in Rotterdam de trafiek afneemt, zit die in Antwerpen sterk in de lift. Vorig jaar werd in Antwerpen 40 ton cocaïne onderschept, tien keer meer dan in 2013. In Rotterdam ging het in 2017 maar om 5 ton. Nochtans is het leeuwendeel van de handel bestemd voor de Nederlandse markt. Naar schatting 80 procent van de inkomende drugs gaat meteen naar Nederland. 

Intussen treedt de problematiek in Antwerpen steeds meer voor het voetlicht in de vorm van afrekeningen in het milieu, schietpartijen en zelfs een 'dodenlijst' met namen van informanten. 

Vastgoedkoning

'De cash die bij ons in de cocaïnehandel omgaat, is enorm', zegt De Wever. 'Vroeger spraken we over families die bijverdienden, die in het theehuis de cannabis aan de man brachten. De coke heeft alles veranderd. Sinds een paar jaar gaan bedragen rond die mensen in staat stellen om in Marokko vastgoedkoning te worden.'

Volgens de Antwerpse burgemeester is de haven 'zo lek als een vergiet', niet veel beter dan in Nederland, waar 'walvishaaien (...) door de mazen van het net kunnen zwemmen'.

'Men kan niet rond de constatering heen dat sinds de jaren 70 ondernemers in Nederland stinkend rijk zijn geworden in de drugsbusiness. Eerst met cannabis, dan met synthetische drugs en coke', zegt De Wever aan de Volkskrant. 'Jullie probleem is nu ook ons probleem geworden.'

Hogedrukreiniger

In 'De Ochtend' op Radio 1 bestempelde De Wever het drugsprobleem maandag als een 'economische oorlog'. 'We moeten de businessmodellen kraken. De hogedrukreiniger moet erop.'

'Wat ik zeg, is geen noodkreet, het is de beschrijving van een probleem dat zichtbaar is als je het wil zien', zei De Wever ook. 

Stroomplan

Deze week treedt in Antwerpen het begin dit jaar aangekondigde Stroomplan in werking dat een antwoord moet bieden op de drugsproblematiek door de verschillende diensten beter te laten samenwerken. De grote blikvanger daarvan is een drugstaskforce van 30 tot 40 mensen van de lokale en federale politie, de douane, de sociale inspectie en het parket. Op termijn moet het aantal leden van de taskforce verdubbelen.

De ploeg opereert onder de naam 'Kali-team', naar een hindoegodin die boze geesten bestrijdt, maar ook met een knipoog naar de Colombiaanse stad Cali, waar drugskartels erin slaagden om op alle niveau's te infiltreren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n