De cijfers achter de racisme-rel rond Bart De Wever

©BELGA

De wijken in Antwerpen waar allochtonen sterk vertegenwoordigd zijn, kennen meer problemen dan gemiddeld in Antwerpen. Dat blijkt uit een rapport van de stad Antwerpen dat De Tijd kon inkijken. Het rapport volgt op de commotie over de uitspraken van burgemeester Bart De Wever (N-VA) over de problemen met bepaalde bevolkingsgroepen in zijn stad. Die leverden hem een klacht wegens racisme op.

Er loopt een racismeklacht tegen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) omdat hij de achterstelling van bepaalde bevolkingsgroepen in zijn stad aankaartte. De Tijd kon een nieuw rapport inkijken over de situatie in de ‘probleemwijken’ waar veel allochtonen wonen, met name Antwerpen-Noord, het Kiel, Oud-Borgerhout en Deurne-Noord. In het rapport zijn cijfers over de samenstelling van de bevolking en socio-economische statistieken voor het eerst gebundeld.

©Mediafin

‘Dit rapport geeft een beschrijvend overzicht van de etnisch-culturele diversiteit in de stad Antwerpen’, luidt het. De stad bundelde cijfers van onder meer de bevolkingsdiensten, de Kruispuntbank, de sociale zekerheid, de VDAB en het OCMW.

Herkomst

De eerste vaststelling is dat in de ‘probleemwijken’ Antwerpen-Noord, het Kiel, Oud-Borgerhout en Deurne-Noord het aandeel van allochtonen - met name van Magrebijnse origine - substantieel hoger ligt dan elders in Antwerpen.

Iedereen die niet blind is, ziet dat er problemen zijn in wijken waar bepaalde gemeenschappen sterk vertegenwoordigd zijn.
bart de wever
burgemeester antwerpen

Wat vooral opvalt: in de leeftijdscategorie tot 20 jaar zijn meer dan acht op de tien jongeren in die wijken van vreemde origine, als ook rekening wordt gehouden met de herkomst van de ouders (grafiek linksboven). Er vertrekken ook meer autochtone inwoners dan erbij komen, een fenomeen dat bekendstaat als de witte stadsvlucht, terwijl er wel altijd meer allochtonen in de probleembuurten komen wonen.

Knipperlichten

Sociaal-economisch staan alle knipperlichten op rood in Antwerpen-Noord, het Kiel, Oud-Borgerhout en Deurne-Noord. De werkloosheid onder allochtonen ligt er bijna 10 procentpunten hoger dan bij autochtonen. In 2015 is een op de vijf allochtonen werkloos, terwijl dat bij de autochtonen maar 13,4 procent is (grafiek linksonder). Als gekeken wordt naar de steuntrekkers op beroepsactieve leeftijd, is het aandeel allochtonen nog veel hoger. Bij de Belgen gaat het om amper 2 procent, bij allochtonen om 10 procent. Voorts valt het op dat 16 procent van de allochtonen moet rondkomen met een leefloon, terwijl dat bij Belgen maar voor zo’n 3 procent geldt.

Acht
In de wijken Oud-Borgerhout, Antwerpen-Noord, het Kiel en Deurne-Noord zijn meer dan acht op de tien jongeren in de leeftijdscategorie tot 20 jaar van vreemde origine,

Voorts blijkt dat de schoolse achterstand in de probleemwijken groter is dan gemiddeld in Antwerpen. In Antwerpen-Noord bijvoorbeeld heeft een op de vier leerlingen in het secundair onderwijs meer dan een jaar schoolse vertraging (grafiek rechtsboven). Antwerpen-Noord blijkt ook te kampen met hoge leegstand, verwaarlozing en met sluikstorten (grafiek rechtsonder).

Volgens burgemeester Bart De Wever zijn de cijfers geen verrassing. ‘Iedereen die niet blind is, ziet dat er problemen zijn in wijken waar bepaalde gemeenschappen sterk vertegenwoordigd zijn. We - en ik benadruk: we - zijn er niet in geslaagd in die wijken voldoende vooruitgang in het leven te realiseren.’

Beleid

De Wever steekt daarmee de hand deels in eigen boezem. Met zijn reactie wil hij duidelijk maken dat het gebrek aan perspectief voor allochtonen in de wijken waar ze vooral wonen, in grote mate te wijten is aan falend beleid. Ondanks de klacht wegens racisme tegen hem blijf hij wel achter zijn uitspraken staan.

We - en ik benadruk: we - zijn er niet in geslaagd in die wijken voldoende vooruitgang in het leven te realiseren.
Bart De Wever
Burgemeester Antwerpen

'Alleen had ik beter geen specifieke bevolkingsgroepen genoemd. Ik heb onvoldoende beseft hoe gevoelig dat ligt', zei hij afgelopen weekend in het VRT-programma Reyers Laat. Tijdens het interview dat de heisa in gang zette, noemde hij specifiek de Belgisch-Marokkaanse Berbergemeenschap als bijzonder moeilijk te bereiken en problematische bevolkingsgroep.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud