Advertentie
Advertentie

Eenmanszaak met 48 politieke postjes

Brugs burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) is ondervoorzitter bij CEVI. ©Benny Proot

De Gentse koepel boven IT-diensten voor gemeenten doet niets anders dan 12 miljoen euro beleggen. Een Publipart-bis.

Publipart, het filiaal van de omstreden holding Publifin, is niet het enige vehikel dat niets meer is dan een beleggingsclub waarin tal van politici zetelen. Een ander voorbeeld is CEVI, het Centrum voor Informatica uit Gent.

Met het bedrijf op zich is er niets aan de hand.De nv CEVI levert al sinds 1971 informaticatoepassingen voor lokale besturen. Maar de vennootschap heeft een moedermaatschappij, de vzw CEVI. En die is de facto niet meer dan een beleggingsclub, blijkt uit onderzoek van De Tijd.

De taak van de vzw CEVI bestaat erin een portefeuille van zo’n 12 miljoen euro te beheren. Een opdracht die de voorbije jaren werd uitbesteed aan twee financiële instellingen: BNP Paribas Fortis (nu KBC) en Candriam, die ook instaan voor het beheer van de beleggingsportefeuille van Publipart.

Waarin het geld wordt belegd, is onduidelijk. Maar het valt niet uit te sluiten dat dezelfde beleggingspolitiek wordt gehanteerd als bij Publipart.

©Brecht Vanzieleghem

Er is nog een andere gelijkenis met Publipart. De vzw CEVI is medeaandeelhouder van een IT-groep die wordt gecontroleerd door Network Research Belgium (NRB), dat op zijn beurt in handen is van verzekeraar Ethias en de Waalse PS-holding Publifin.

Geen controle

De vergoedingen bij CEVI zijn niet te vergelijken met wat bij Publipart betaald wordt, maar de vzw telt wel 48 betaalde zitjes die onder 38 politici worden verdeeld. Het vehikel wordt door geen enkele externe overheid gecontroleerd.

De vzw CEVI heeft welgeteld één personeelslid, dat instaat voor de administratie. Voor het overige worden alle bestuursorganen bezet door West- en Oost-Vlaamse politici.

De meest bekende is Renaat Landuyt, sp.a-burgemeester in Brugge, die ondervoorzitter is. Voorts zetelen nog CD&V-Kamerlid Yannick De Clercq, regeringscommissaris van UGent, in de raad van bestuur, en een hele reeks schepenen en lokale mandatarissen van CD&V, Open VLD en de N-VA.

Uitgebreid diner

Sommige politici hebben tot vijf betaalde zitjes bij CEVI. Dat is het geval voor Martine De Regge, schepen voor de sp.a in Gent. Ze is bestuurder en lid van het directiecomité.

Daarnaast is ze bestuurder bij drie vennootschappen van de onderliggende IT-groep. Aan die vijf mandaten houdt ze jaarlijks 3.450 euro netto over.

Ik heb één keer een raad van bestuur van CEVI meegemaakt. Die duurde een halfuur en daarna was er een uitgebreid diner.
Steven Vromman
ex-bestuurslid Cevi

‘Ik heb één keer een raad van bestuur van CEVI meegemaakt’, zegt ex-Groen-gemeenteraadslid Steven Vromman. ‘Die vergadering ging door in een aparte zaal van een restaurant, duurde een halfuur en daarna was er een uitgebreid diner.’

Hij kreeg daarvoor ruim 400 euro bruto uitgekeerd. ‘Het was me niet duidelijk wat die vereniging met informatica te maken had. Mijn toegevoegde waarde was compleet onbestaande. Dus ben ik niet meer opgedaagd.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud