Advertentie

Exit VRT-topman Lembrechts hangt in lucht

Paul Lembrechts. ©BELGA

De poging om te bemiddelen bij de ruzie aan de top van de VRT zet weinig zoden aan de dijk. Een exitscenario voor CEO Paul Lembrechts hangt in de lucht, luidt het in Vlaamse regeringskringen.

Eind vorig jaar besliste de raad van bestuur van de openbare omroep Fabiaan Van Vrekhem als bemiddelaar in de arm te nemen. De baas van de Belgische tak van de headhunter Accord Group moest de rel tussen CEO Paul Lembrechts en zijn officieuze nummer twee, Peter Claes, ontzenuwen.

De bemiddelingspoging is nog volop bezig, maar lijkt weinig zoden aan de dijk te zetten. De raad van bestuur kan niet meer terug nadat ze de vraag van Lembrechts, die rugdekking had van de rest van het directiecomité, had afgewezen om Peter Claes aan de kant te schuiven. Integendeel, voorzitter Luc Van den Brande (CD&V) heeft de volle steun van zijn politiek samengestelde raad van bestuur.

Door zijn kordate houding in de machtsstrijd aan de top van de VRT heeft Van den Brande zijn kansen vergroot om er nog eens twee jaar bij te doen als voorzitter van de raad van bestuur, wat hij graag wil. Als Van den Brande voorzitter blijft, kunnen de N-VA en het Vlaams Belang in de hernieuwde raad van bestuur het laken niet helemaal naar zich toe trekken.

CD&V

Het komt CD&V ook goed uit dat Van den Brande dan de moeilijke onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT in goede banen kan leiden, zodat de nieuwe minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) er zijn vingers niet moet aan verbranden.

Door zijn kordate houding in de machtsstrijd aan de top van de VRT heeft Van den Brande zijn kansen vergroot om er nog eens twee jaar bij te doen als voorzitter van de raad van bestuur, wat hij graag wil.

Vandaar dat de kans klein is dat de raad van bestuur alsnog zou beslissen Claes de laan uit te sturen. De verwachting is veeleer dat de Vlaamse regering zal aansturen op een exitscenario voor Lembrechts, die zijn hand heeft overspeeld.

De directieleden die Lembrechts steunden in de aanval op Claes zullen dan moeten beslissen wat ze doen. Lembrechts mee volgen naar de uitgang, of op post blijven en zich schikken naar de besparingen die de Vlaamse overheid als aandeelhouder wil doorvoeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud