Gat van 500 à 550 miljoen in Vlaamse begroting

Kris Peeters, Vlaams minister-president. (foto Photonews)

Bij afloop van de Vlaamse ministerraad werd bevestigd dat de Vlaamse regering op zoek moet naar 500 tot 550 miljoen extra om de begroting in evenwicht te krijgen als gevolg van de nieuwe groei- en inflatiecijfers van het Planbureau.

Vlaams minister-president Kris Peeters liet begin dit jaar al verstaan dat de regering waarschijnlijk 200 tot 500 miljoen euro zou moeten zoeken. 'Spijtig genoeg blijken we nu aan de bovenkant van die vork te zitten', betreurde hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

De Vlaamse regering ging vorig jaar nog uit van een groei van 1,6 procent. Het Planbureau tempert het enthousiasme: van groei zal met 0,1 procent nauwelijks sprake zijn, terwijl de hogere inflatie van 2,7 procent een reeks overheidsuitgaven duurder maakt. Gecombineerd met het effect op de federale dotatie kost dat Vlaanderen zo'n 350 miljoen euro. De impact op de eigen gewestbelastingen schat de regering op nog eens 150 à 200 miljoen.

Dan zijn de ambtenarenpensioenen en de usurperende bevoegdheden nog niet in rekening genomen. Hoewel Vlaanderen niet verplicht is die laatste over te nemen nadat het federale niveau ze schrapt, waarschuwde Peeters meteen dat mogelijk toch nog inspanningen zouden nodig zijn.

Waar dat geld vandaan moet komen, is voer voor de vervroegde begrotingscontrole die volgende week op gang schiet. Begrotingsminister Philippe Muyters wil nergens op vooruitlopen, maar benadrukt dat al gezegd is dat opnieuw de kaasschaaf hanteren heel moeilijk zou zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content