Gereglementeerde boekenprijs ten vroegste over een jaar

Een gereglementeerde Vlaamse boekenprijs komt er ten vroegste over een jaar. ©Photo News

De invoering van een gereglementeerde boekenprijs, zoals voorzien in het Vlaamse regeerakkoord, zal pas voor na de zomer van volgend jaar zijn. Dat zei cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) vanochtend in de mediacommissie van het Vlaams Parlement.

‘Ik wil de vraag naar snelle actie hier toch even temperen’, zei Gatz in antwoord op vragen over zijn beleid om de Vlaamse boekensector te ondersteunen. ‘We gaan het regeerakkoord uitvoeren, maar dat moet op een doordachte manier gebeuren.’

In dat regeerakkoord is onder meer de invoering voorzien van een gereglementeerde boekenprijs, waarbij in de eerste zes maanden na de verschijning van een boek een maximale korting wordt opgelegd. Op die manier wil de regering verhinderen dat de grote ketens en supermarkten bestsellers in de uitverkoop doen. Zij gebruiken een grote korting op die populaire boeken vaak als lokmiddel voor klanten. Het gevolg is wel dat kleinere boekhandels, die erg afhankelijk zijn van die goed verkopende titels, hun omzet fors zien dalen.

Gatz wees onder meer op mogelijke juridische hinderpalen bij de invoering van het systeem. De vraag is hoe ver we  volgens de Europese regels in mogen gaan, zei hij. Over de hoogte van de korting en over eventuele uitzonderingsmaatregelen liet hij zich nog niet uit.  Ook het handhavingsbeleid moet zo eenvoudig mogelijk zijn om misbruiken zoals bij de solden te vermijden, aldus Gatz.

De minister verwacht tegen het voorjaar een ontwerp van decreet te kunnen voorleggen dat in de zomer van 2015 ‘politiek beslecht’ moet kunnen worden. Daarmee lijkt de invoering ten vroegste in het najaar van 2015 te kunnen gebeuren.

Campagne

De minister zei ook dat er een ‘meerjarencampagne’ komt om boeken en lezen populairder te maken. Hij maakte de vergelijking met langjarige promocampagnes in de voedingsindustrie, zoals de campagne voor Belgische kazen. De boekencampagne zal door de sector zelf en door de overheid samen gefinancierd worden, zegt Gatz.

De liberaal kreeg ook enkele vragen over de komst van de online winkel Amazon naar het Nederlandse taalgebied. Dat zorgt voor onrust omdat de rechtstreekse online verkoop de positie van de boekhandels nog verder dreigt te ondergraven. De grote kortingen die Amazon eist, wegen ook op de marges van de uitgevers en de vergoedingen van de auteurs. In de VS ligt Amazon daarover al een tijdje in de clinch met de uitgever Hachette.

Voor zover bekend heeft momenteel alleen de Nederlandse uitgeverij Xander met de Amerikanen een akkoord getekend om hun boeken via Amazon te verdelen. ‘Ik hoor dat de gesprekken met de andere uitgevers moeizaam verlopen’, zei Gatz.

Volgens de minister moeten ook de Belgische en Europese mededingingsautoriteiten het dossier-Amazon naar zich toe trekken. ‘Ze willen een zo klantvriendelijk mogelijk model uitbouwen, maar ze dreigen daarbij de markt te vernietigen waardoor de klant dan toch aan het kortste eind trekt.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud