Advertentie
netto

Gratis woonverzekering minder populair

©Hollandse Hoogte

Minder mensen deden vorig jaar een beroep op de verzekering Gewaarborgd Wonen, die helpt bij de afbetaling van een lopende lening bij een verlies van inkomen.

Wie minstens twaalf maanden werkt, kan een gratis verzekering afsluiten die helpt bij de aflossing van een hypothecaire lening bij onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

11.324
Vorig jaar zijn er 11.324 aanvragen voor gewaarborgd wonen ingediend.

Vorig jaar zijn daarvoor 11.324 aanvragen ingediend. Dat is een pak minder dan in 2015 (14.652 aanvragen) en dan in het recordjaar 2014, toen er 16.194 aanvragen werden ingediend. Dat blijkt uit cijfers die volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman (CD&V) bij Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft opgevraagd.

De verzekering loopt over tien jaar en is volledig gratis. De Vlaamse overheid betaalt de verzekeringskosten. Wie plots werkloos wordt of arbeidsongeschikt wordt, kan via de verzekering na een wachttijd van drie maanden een tegemoetkoming ontvangen in de aflossing van zijn of haar lening. Het precieze bedrag is afhankelijk van de maandelijkse afbetaling en de duur van de werkloosheid.

Woonbonus

In 2014 en 2015 werden het grootste aantal aanvragen ontvangen. De wijziging in de woonbonus heeft daarin zeker een rol gespeeld.
Liesbeth Homans (N-VA)
Vlaams minister van Wonen

Homans vermoedt dat 2014 een recordjaar was als gevolg van het hoge aantal hypothecaire leningen. Veel mensen wilden toen nog gebruik maken van de voordelige woonbonus, het fiscale voordeel als men leent voor een eigen woning. Vanaf 2015 was die woonbonus minder royaal, maar de koper heeft een jaar de tijd om een aanvraag in te dienen waardoor het effect zich ook nog in de aanvragen van 2015 vertaalde.

'In 2014 en 2015 werden het grootste aantal aanvragen ontvangen', zegt Homans. 'De wijziging in de woonbonus heeft daarin zeker een rol gespeeld.'

Zelfstandigen

Het huidige systeem wordt op dit moment geëvalueerd, zegt Homans.

Daarin wordt nagegaan welke doelgroep wordt bereikt en of deze verder kan worden uitgebreid zodat bijvoorbeeld ook zelfstandigen kunnen worden verzekerd bij inkomensverlies door gedwongen stopzetting.

Partijgenoot en Vlaams Parlementslid Lorin Parys pleitte er eerder al voor dat banken hun klanten standaard over de verzekering zouden kunnen informeren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud