Advertentie

Homans en vakbonden Vlaamse ambtenaren bereiken compromis

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) ©BELGA

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) en de vakbonden hebben een compromis bereikt. Dat meldt Homans in een persbericht.

Alle vakbondsacties worden onmiddellijk stopgezet, ook die van de loodsen. De geplande staking van vrijdag komt er niet. 

'De vakbonden hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om over de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden te overleggen. Er is afgesproken dat er wekelijks een werkgroep bijeenkomt. De eerste bijeenkomst volgt maandag', aldus  Homans. 

Ziekteregeling

De bonden protesteren tegen de plannen van Homans om het ambtenarenstatuut te hervormen. De Vlaamse regering zette in juni de eerste stap om de ziekteregeling van statutaire ambtenaren minder duur te maken. 

Ze zullen bij ziekte dertig dagen lang hun volledige salaris blijven krijgen, maar daarna vallen ze terug op 65 procent van het salaris. Bovendien worden de ontslagmogelijkheden voor statutairen uitgebreid. Het geld dat wordt uitgespaard, gaat naar het pensioenfonds van de contractuele ambtenaren. Volgens Homans is dat nodig om de twee personeelsstatuten te harmoniseren.

De vakbonden rekenen erop dat ze een beter akkoord uit de brand kunnen slepen. 'Wij gaan ervan uit dat de in de werkgroep uitgewerkte voorstellen ertoe zullen leiden dat de arbeidsvoorwaarden voor alle personeelsleden van de Vlaamse overheid verbeteren', zegt Ilse Remy van de christelijke vakbond.

Loodsen

In de Gentse haven lagen dinsdagavond nog acht schepen geblokkeerd. Vijf schepen konden de haven niet bereiken. Vijf andere schepen kunnen wel varen omdat ze een Nederlandse loods aan boord hebben of omdat ze geen loods nodig hebben. Het kan nog enkele dagen duren voordat de gevolgen van de syndicale actie zijn weggewerkt.

Dinsdagochtend was de scheepvaart in de haven van Antwerpen zwaar verstoord door de acties van de vakbonden. Driekwart van het scheepvaartverkeer lag stil. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud