Jambon: 'Voor de zomer krijgt elke Vlaming die dat wil een prik'

Vlaams minister-president Jan Jambon. ©BELGA

De overheid zal burgers een vaccinatieoproep sturen via brief, sms of mail, maakte de Vlaamse regering bekend op een persconferentie. Ook geeft ze de steden en gemeenten een voorschot van 250.000 euro om vaccinatiecentra op te trekken.

De Vlaamse regering maakte woensdag haar blauwdruk bekend voor de vaccinaties. Daarin verduidelijkte ze hoe ze mensen zal oproepen, wie de spuitjes toedient en hoe de lokale besturen vergoed worden. 'Voor het begin van de zomervakantie zullen we daardoor alle Vlamingen die dat wensen minstens één prik kunnen geven’, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA).

Wanneer is het aan u?

'Tegen volgende week 150.000 Vlamingen gevaccineerd'

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zegt dat er tegen volgende week 150.000 Vlamingen gevaccineerd zullen zijn. 'Volgende week kunnen we 40.000 vaccins zetten in de ziekenhuizen en 60.000 tot 65.000 bij het personeel en de bewoners in de woon-zorgcentra.' Deze week krijgen 55.000 mensen in de woon-zorgcentra een prik. Binnenkort kunt u op laatjevaccineren.be - een website die de regering lanceert - raadplegen hoeveel mensen al gevaccineerd werden.

Dat komt u straks te weten via een brief in de bus, een sms of mail. Daarin zal een plaats, datum en uur staan. Daarna moet u zich registreren in een centraal registratiesysteem. Als de opgelegde datum niet lukt, kan die aangepast worden. Op het eerste vaccinatiemoment wordt een afspraak vastgelegd voor een tweede.

Binnenlopen in een vaccinatiecentrum en een spuitje vragen zal dus niet lukken. Vaccineren lukt alleen na registratie. Wanneer u een brief in de bus mag verwachten, is afhankelijk van het vaccinatietraject en de voorrangsregels.

Wie betaalt de rekening?

Woensdag kwam duidelijkheid over de financiering. Elke eerstelijnszone krijgt een voorschot van 250.000 euro. Afhankelijk van enkele variabelen wordt in extra geld voorzien. Het aantal inwoners en het aantal 65-plussers zullen sowieso meespelen. Bij de lokale besturen is er opluchting dat er een voorschot komt. Dat maakt de prefinanciering iets minder zwaar.

De Vlaamse overheid houdt vast aan ‘maximaal 120’ vaccinatiecentra. Vrijdag legt ze de locaties definitief vast.

Vlaanderen zal op drie posten bijspringen. Voor de huur en inrichting van het vaccinactiecentrum in kwestie, voor het personeel en voor communicatie en ondersteunende diensten.

Wie prikt?

Een prikteam moet alles in goede banen leiden, vrijwilligers staan bij - zoals voor het onthaal of de bewaking. 'Er is veel volk nodig, maar er zijn ontzettend veel mensen die klaarstaan om te helpen. Zowel professioneel als vrijwillig. Dat sociaal kapitaal willen we inzetten. Mensen kunnen zich aanmelden via het platform ‘helpdehelpers'', zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

Hoe groot moet een centrum zijn?

De Vlaamse overheid houdt vast aan ‘maximaal 120’ vaccinatiecentra. Dat komt neer op twee centra per eerstelijnszone. Vrijdag legt de Vlaamse overheid de locaties definitief vast.

De jongste dagen was er discussie over de grootte van een centrum. De overheid mikte op 120 centra, terwijl sommige experts meer brood zagen in minder en dus grootschalige centra. Ook willen meerdere kleinere gemeenten zich profileren met een eigen vaccinatiecentrum. Bredene bijvoorbeeld, in dezelfde eerstelijnszone als Oostende.

De voorrangsregels blijven een vraagteken. Krijgt een 65-jarige met een chronische aandoening voorrang op een kiplekkere 85-jarige? En krijgen de vrijwilligers die meedraaien in de centra sneller een spuitje?
Natacha Waldmann
Schepen voor Groen in Oostende

Gent koos voor de vlucht vooruit. 'Flanders Expo zal minstens 150.000 mensen kunnen vaccineren', zegt bevoegd schepen Rudy Coddens (sp.a). Dat is drie keer zoveel mensen als voorgesteld door Vlaanderen.

Wie krijgt voorrang?

Hoewel het plan voor de vaccinatiecentra steeds duidelijker wordt, zijn er nog enkele openstaande vragen. De voorrangsregels bijvoorbeeld. Wat zijn de essentiële beroepen die straks als een van de eerste mogen aanschuiven? Of wat met de vrijwilligers die meedraaien in een centrum?

'De voorrangsregels blijven een vraagteken. Krijgt een 65-jarige met een chronische aandoening voorrang op een kiplekkere 85-jarige?’, vraagt Natacha Waldmann (Groen), bevoegd schepen in Oostende, zich af. ‘En wat met de vrijwilligers die meedraaien in de centra? Krijgen zij sneller een spuitje?'

De voorrangsregels worden minder van belang als er een versnelling komt in het vaccinatieschema. Als er meer vaccins komen, moet iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd worden.

Komen er mobiele teams?

Mobiele teams worden een uitzondering. Alleen mensen die echt hun huis niet uit kunnen, krijgen zo een prikje. Met de Pfizer-vaccins, die op extreme vriestemperaturen bewaard moeten worden, is dat geen evidentie.

Wel wordt volop ingezet op ziekenvervoer. Ook de taxisector wordt ingeschakeld om mensen naar de centra te brengen en zal daarvoor middelen krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud