Advertentie
Advertentie

Kilometerheffing op elke Vlaamse weg op komst

De kilometerheffing moet de drukte op de Vlaamse wegen milderen. ©Photo News

De kilometerheffing die de Vlaamse regering vanaf 2024 of 2025 wil invoeren moet op alle wegen in Vlaanderen betaald worden. Een cruciale voorbereidende studie in opdracht van de Vlaamse regering onderzoekt enkel nog dat scenario.

Aanvankelijk zou de studie twee scenario’s bekijken: een Vlaamse heffing in het hele gewest, en een lokale heffing op bepaalde filegevoelige plekken, zoals de ring rond Antwerpen. Van het tweede scenario is geen sprake meer.

Volgens de onderzoekers is een gebiedsdekkende heffing de enige manier om sluipverkeer door de maatregel tegen te gaan. Dat betekent dat automobilisten op elke weg in Vlaanderen voor het gebruik ervan moeten betalen. Maar er zijn verschillende varianten mogelijk, bijvoorbeeld een veel hoger tarief op drukke wegen en in de spitsuren.

Personenwagens

Sinds enkele jaren wordt de kilometerheffing vaak naar voor geschoven als de ideale manier om de drukte op de Vlaamse wegen te verminderen. In april 2016 voerden de drie gewesten al een kilometerheffing voor vrachtwagens in, maar een heffing voor personenwagens ligt veel moeilijker.

Een gebiedsdekkende heffing is de enige manier om sluipverkeer tegen te gaan.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft steeds een algemene kilometerheffing in Vlaanderen verdedigd. Hij benadrukte dat de inkomsten van zo’n heffing dienen om bijvoorbeeld de belasting op de inverkeerstelling te verlagen. Tegelijk zouden ook buitenlandse chauffeurs die over de Vlaamse wegen rijden moeten betalen. De opbrengsten zouden ook gaan naar investeringen in infrastructuur.

De studie moet in het voorjaar klaar zijn. Maar de huidige Vlaamse regering zal geen knopen doorhakken. Volgens Weyts heeft ze enkel een ‘politiek engagement’ genomen en zal de volgende Vlaamse regering de eigenlijke beslissing nemen. Volgens Weyts komt de Vlaamse kilometerheffing er in het beste geval in 2024 of 2025.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud