Kind & Gezin en Jongerenwelzijn smelten samen

©BELGA

De Vlaamse agentschappen Kind en Gezin en Jongerenwelzijn fuseren.

Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) maandag.

Volgens de minister is de eenmaking 'een logische verdere stap om efficiënt en geïntegreerd te kunnen werken'. De samensmelting wordt in de loop van het jaar verder voorbereid en in 2019 moet het eengemaakte agentschap operationeel zijn. Volgens het kabinet-Vandeurzen verandert er niets voor het personeel.

Everberg

Beide agentschappen hadden tot nog toe hun eigen takenpakket. Zo regisseert Kind & Gezin bijvoorbeeld de kinderopvang in Vlaanderen en staat het in voor de preventieve gezinsondersteuning (bijvoorbeeld via de consultatiebureaus).

Jongerenwelzijn speelt dan weer een rol wanneer kinderen en jongeren te maken krijgen met ernstige of langdurige problemen. Dat gaat dan van jongeren met problematische thuissituaties tot jongeren die zelf een als misdrijf omschreven feit plegen.

Minister Vandeurzen kreeg voor de paasvakantie nog felle kritiek omwille van de ontoereikende voorzieningen rond jongerenwelzijn. Verschillende jonge delinquenten moesten vorige maand vrijgelaten worden door een gebrek aan plaatsen in de gesloten instelling van Everberg.

Handicap

Maar op het terrein proberen beide agentschappen al langer samen te werken. Vandeurzen wil nu alle expertise over de ondersteuning van kinderen, jongeren en gezinnen onder één dak bundelen. Dat gaat dan van de vernieuwde kinderbijslag tot de kinderopvang, de pleegzorg en de jeugdhulp tot het jeugddelinquentierecht. Minister Vandeurzen hoopt met de fusie ook 'efficiëntiewinsten' te boeken.

Hoewel het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) niet mee in de fusie-operatie zit, is het de bedoeling het aanbod ook te richten op minderjarigen en jongvolwassenen met een handicap.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content