Leuven bij zes finalisten voor ‘Europese innovatiehoofdstad'

Mohamed Ridouani maakt kans om burgemeester te worden van de 'iCapital' van Europa. ©Photo News

Leuven haalt met vijf andere steden de finale van de iCapital Awards. De Europese Commissie zoekt de stad die er het best in slaagt via innovatie de levenskwaliteit te verbeteren.

Door de selectie voor de finale is Leuven al zeker van een geldprijs van 100.000 euro. Indien de stad verkozen wordt tot ‘iCapital’ wordt dat zelfs 1 miljoen euro.

Daarvoor moet de hoofstad van Vlaams-Brabant eerst nog vijf concurrenten verslaan: Aarhus (Denemarken), Athene (Griekenland), Hamburg (Duitsland), Toulouse (Frankrijk) en Umeå (Zweden). De naam van de winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Web Summit op 6 november in Lissabon.

De finalisten zijn steden die het best voldoen aan drie criteria: hun bijdrage tot open en dynamische innovatieecosystemen, het betrekken van burgers in het beleid, en het gebruik van innovatie om de stad duurzamer en ‘weerbaarder’ te maken.

De selectie is een opsteker voor Mohamed Ridouani, de Leuvense s.pa-politicus die in de volgende legislatuur Louis Tobback opvolgt als burgemeester van Leuven. Ridouani haalde als schepen van (onder meer) Onderwijs en Economie de banden aan tussen de stad en de Leuvense kenniscentra Imec (chiptechnologie) en UZ Leuven (medische technologie). Via de organisatie Leuven Mindgate probeert de stad zich ook internationaal meer te profileren als een wetenschappelijke en creatieve hub.

Vorig jaar ging de eretitel naar Parijs, de jaren daarvoor naar Amsterdam (2016) en Barcelona (2014). Het is de eerste keer dat een Belgische stad de finale haalt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect