Maximumfactuur in Antwerps middelbaar onderwijs

Provinciaal gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert (sp.a) voert in de Antwerpse provinciale scholen de maximumfactuur in. ©BELGA

De provincie Antwerpen gaat vanaf volgend schooljaar - als eerste in Vlaanderen - met een maximumfactuur werken in al haar secundaire scholen.

De provincie Antwerpen gaat vanaf volgend schooljaar met een maximumfactuur werken in al haar secundaire scholen. De prijs zal per graad en per opleiding bepaald worden. Voor heel Vlaanderen bestaat er al sinds 2008 een maximumfactuur voor het lager onderwijs, maar niet voor het secundair.

Het Antwerps initiatief komt er na een volgens de provincie geslaagd proefproject in het provinciaal Instituut Sint-Godelieve in Antwerpen. Dat heeft volgens de provincie aangetoond dat een maximumfactuur zowel voor de school als voor de ouders vooral voordelen heeft. ‘Niet alleen hebben de ouders een duidelijk zicht op de kost van de studies, we zien ook dat er minder onbetaalde schoolrekeningen zijn’, zegt provinciaal gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert (sp.a). ‘Door één forfaitaire factuur te maken, is er bovendien een enorme tijdswinst op het vlak van administratie.’

De Antwerpse provinciale secundaire scholen engageren zich om vanaf 2016-2017 niet alleen bij het begin van het schooljaar duidelijk te laten weten hoeveel een opleiding kost, maar ook om dat bedrag zo laag mogelijk te houden. Het gaat enkel om de scholen van het provinciaal onderwijs in Antwerpen en dus niet om alle scholen in de provincie Antwerpen.

Het Netwerk tegen Armoede pleit er al langer voor om in het hele secundair onderwijs een maximumfactuur in te voeren. Zo ver wil Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) niet gaan, maar ze juicht de transparantie voor ouders wel toe. ‘Het is positief dat ouders weten welke kosten er aan de opleiding zijn verbonden’, luidt het op haar kabinet. ‘De minister spoort scholen al langer aan om helder te communiceren over de kosten waaraan ouders zich mogen verwachten. Dat is een thema dat kan besproken worden binnen de schoolraad.’

Eén factuur voor het secundair onderwijs blijkt volgens Crevits niet mogelijk omdat er te veel studierichtingen met verschillende kosten zijn. Wel verschijnt binnenkort een studiekostenmonitor. Dat instrument moet toelaten om de kosten voor onderwijs voor de verschillende onderwijsniveaus gedetailleerd in kaart te brengen voor de verschillende onderwijsniveaus. Daarna zullen die bedragen effectief stapsgewijs worden berekend.

Crevits heeft bij de start van de regeerperiode de maximumfactuur in het lager onderwijs opgetrokken. Voor de kleuters gaat het om een maximumbedrag van 45 euro, terwijl dat daarvoor afhing van de leeftijd. In het lager onderwijs is de maximumfactuur in het schooljaar 2015-2016 opgetrokken van 70 euro tot 85 euro. De schoolfactuur bevat enkel uitgaven die niet noodzakelijk zijn voor de ontwikkelingsdoelen en de eindtermen. Het gaat bijvoorbeeld om schooluitstappen en materiaal dat kinderen via de school aankopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content