Advertentie
netto

‘Mensen gaan wachten met aankoop woning'

©Emy Elleboog

‘Het kan dat mensen gaan wachten met de aankoop van een woning’, zegt notaris Bart Van Opstal in een reactie op de hervorming van de registratierechten.

De hervorming van de registratierechten gaat normaal nog voor de zomer in, communiceerde de Vlaamse regering dit weekend. Wie daarna een gezinswoning koopt, zal daar nog 7 procent registratierechten op moeten betalen.

Nu bestaan twee tarieven: 10 procent van de aankoopsom, het zogenaamde groot beschrijf, en 5 procent, het klein beschrijf voor de aankoop van een bescheiden woning. Die tarieven worden vervangen door een uniform tarief van 7 procent. Dat wordt betaald op de aankoopprijs zonder dat nog rekening wordt gehouden met het kadastraal inkomen van de woning.

Dat betekent dat het vanaf de zomer voor veel mensen voordeliger wordt een gezinswoning te kopen. In plaats van 10 procent registratierechten betalen ze dan nog slechts 7 procent. Op een woning van 500.000 euro maakt dat een verschil van 15.000 euro. Het hangt van de datum van het compromis af of de aankoop van een woning onder het nieuwe of het oude systeem valt.

Afkoelen

Volgens Bart Van Opstal van de Vereniging van Notarissen dreigt de hervorming de vastgoedmarkt wel tijdelijk af te koelen. ‘Mensen zullen een afwachtende houding aannemen in de eerste helft van volgend jaar.’ Dat zal tot minder aankopen leiden. Het kabinet van Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) geeft dat toe. ‘Daarom zullen we erover waken dat de tussenperiode zo kort mogelijk blijft.’

De nieuwe regeling zal sommige mensen ook aanzetten snel te kopen, aldus het kabinet-Tommelein. Dat geldt voor wie nu nog snel met het klein beschrijf van 5 procent een gezinswoning van meer dan 200.000 euro kan kopen.

Voor woningen onder 200.000 euro is die haast overbodig. Er komt immers een extra korting voor wie een huis koopt van minder dan 200.000 euro (220.000 euro in de kernsteden en de Vlaamse rand). Op de eerste schijf van 80.000 euro moeten dan geen registratierechten worden betaald. Voor een huis van 200.000 euro betekent dat dus een korting van 5.600 euro. De belasting ligt nog altijd 1.600 euro lager dan wat nu voor die woning met een klein beschrijf moet worden betaald.

Philippe Janssens van het adviesbureau Stadim verwacht daarom dat veel jonge gezinnen die nu huren na de hervorming een huis zullen kopen.

Het probleem is wel dat huizen van net boven 200.000 euro plots minder aantrekkelijk worden. Van Opstal hoopt daarom dat er een overgangsmaatregel komt.

De nieuwe regels gelden alleen voor gezinswoningen, niet voor wie wil bouwen. Normaal betaalt men dan enkel btw en geen registratierechten, tenzij de bouwgrond afzonderlijk wordt aangekocht. ‘Het is niet uitgesloten dat je in dat geval voor de bouwgrond wel kan genieten van de gunstiger regeling’, zegt Van Opstal.

Tweede of derde woning

De gunstige regeling geldt ook niet voor wie een tweede of derde woning aankoopt. Wie zijn huis verkoopt en een nieuwe gezinswoning aankoopt, kan wel genieten van het voordeliger tarief.

De hertekening van de registratierechten is globaal genomen een goede hervorming.

bart van opstal
woordvoerder Vereniging van notarissen

Ook wie grondig renoveert, krijgt een extra korting. Wie binnen vijf jaar na de aankoop een energierenovatie uitvoert, betaalt slechts 6 procent registratierechten en krijgt een extra vrijstelling als het om een bescheiden woning gaat. Maar het moet dan wel om een ingrijpende renovatie gaan.

Van Opstal noemt de hertekening van de registratierechten globaal genomen een goede hervorming. Positief is volgens hem alvast dat de mensen voortaan duidelijkheid krijgen over hoeveel registratierechten ze moeten betalen. ‘Nu gebeurt het al eens dat je een huis koopt met een klein beschrijf, maar dat je nadien de rekening gepresenteerd krijgt omdat dat herzien wordt. Die onzekerheid wordt weggenomen.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.