Advertentie

Minister Homans onder vuur na asieluitspraak

Homans ligt onder vuur. ©BELGA

Een vluchteling die over een woning beschikt in Syrië, heeft geen recht op een sociale woning. Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) zegt dat ze daarmee de wet volgens de regels toepast, maar het wekt een stroom aan verontwaardigde reacties op.

De Vlaamse regering komt vrijdag voor het eerst na het zomerreces samen. Op de agenda staat logischerwijs de asiel- en vluchtelingencrisis.

Hoewel asiel en migratie een federale bevoegdheid is - in handen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken - heeft ook de Vlaamse regering enkele hefbomen om de crisis aan te pakken, zoals inburgering en onderwijs. Tot nu toe bleef het evenwel grotendeels stil op het Vlaamse niveau. De kabinetten van minister-president Bourgeois en Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans lieten donderdag wel al verstaan dat er contact is met het federale niveau om een goede 'profielschets' te krijgen. 

De Vlaamse regering zal vrijdagochtend naar alle waarschijnlijkheid een 'ministerieel comité vluchtelingen- en asielcrisis' oprichten, zo kon persagentschap Belga achterhalen. Maar nog voor die uit de startblokken schiet, is er al commotie over Vlaamse regelgeving. 22.000 vluchtelingen zouden in Vlaanderen neerstrijken en dan stelt zich de vraag of er geen extra sociale woningen nodig zijn. Maar volgens minister Homans gaat het maar om een 'beperkt aantal'. 'Enkel mensen zonder bestaansinkomen en zonder een woning in hun vaderland komen voor een sociale woning in aanmerking. Dat is bepaald in de regelgeving en geldt voor iedereen', zegt ze in de krant De Morgen. 

Verontwaardiging

Die stelling wekte een hoop aan verontwaardigde reacties op, zowel in meerderheid als oppositie. 'Dit is hallucinant', reageert Kamerlid Monica De Coninck (sp.a). 'Wat is in vredesnaam de waarde van het hebben van een eigen woning in oorlogsgebied? Denkt Homans nu echt dat ze die gaan verhuren of houden als vakantieverblijf?' 'Dit getuigt van wereldvreemdheid, mensen komen niet zomaar naar hier als ze de keuze hebben om te blijven", reageert Ann Brusseel van Open VLD.

Als reactie nuanceerde Homans alvast dat als een vluchteling niet meer over een eigendom beschikt, hij dit kan verklaren op eer. 'Het is aan de aanvrager zelf om te verklaren op eer dat hij al dan niet over een eigendom beschikt. Als hij geen beschikking meer heeft over zijn eigendom kan hij dit zo verklaren.'


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud