Advertentie

Mondmasker weer verplicht in vijfde en zesde leerjaar

©BELGA

De herfstvakantie wordt niet verlengd. Mondmaskers zijn wel weer verplicht in het vijfde en zesde leerjaar, in de hoop de stijgende coronacijfers af te remmen. De test- en quarantainestrategie wordt soepeler.

Leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar moeten na de herfstvakantie opnieuw een mondmasker dragen op school. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gezegd na het onderwijsoverleg. Als de kinderen stilzitten in de klas, mag het masker af. Ook buiten hoeft het niet op. Voorlopig is de herinvoering van de mondmaskers de enige maatregel om het virus weer aan de ketting te krijgen. De herfstvakantie wordt niet verlengd.

Kinderen zullen alleen getest worden als ze symptomen hebben. Enkel als ze positief testen, volgt een quarantaine. 'We gaan niet weer nodeloos duizenden kinderen in quarantaine plaatsen', zegt Weyts. Het onderwijsveld houdt wel een procedure achter de hand om op te treden tegen clusteruitbraken. Een klas gaat een week in quarantaine zodra vier besmettingen in één week vastgesteld worden.

Quarantaine

Door de hoge besmettingscijfers bij kinderen jonger dan twaalf moesten de voorbije dagen veel basisscholen sluiten, omdat te veel leerlingen of leraars in quarantaine moeten. Dinsdag bleven acht basisscholen dicht. De afgelopen twee weken zaten 28.000 kinderen in quarantaine.

De maatregelen komen er nadat de coronacijfers opnieuw sterk zijn gestegen. Volgens Weyts is 74 procent van de besmettingen in het onderwijs terug te brengen tot de lagere scholen. 'Daar moesten we ingrijpen', zegt hij. Er komen extra maatregelen in het secundair onderwijs. '85 procent van de leerlingen in het middelbaar onderwijs is gevaccineerd. Dat leidt tot lagere besmettingscijfers. Scholen kunnen nog altijd extra maatregelen nemen als dat aangewezen lijkt.'

Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen die eerder vandaag de situatie in de basisscholen 'onhoudbaar' noemde, vindt het jammer dat de mondmaskerplicht opnieuw wordt ingevoerd. 'Het mondmasker heeft een enorme impact op het lesgeven zelf en het leerproces van de kinderen. De sociale dynamiek in een klas lijdt eronder.' Maar Boeve begrijpt wel dat de maatregel noodzakelijk is, en hoopt dat de nieuwe regels ervoor zorgen dat meer leerlingen naar school kunnen blijven gaan.

Het mondmasker heeft een enorme impact op het lesgeven zelf en het leerproces van de kinderen. De sociale dynamiek in een klas lijdt eronder.
Lieven Boeve
Topman Katholiek Onderwijs

Koen Pelleriaux van het Gemeenschapsonderwijs GO! vindt het een harde maatregel voor het vijfde en zesde leerjaar, maar erkent ook dat vooral daar de besmettingen gebeuren, omdat deze kinderen nog niet gevaccineerd zijn. De veranderde quarantainestrategie zal volgens Pelleriaux effectiever zijn om meer scholen te blijven openhouden. 'Het blijft een moeilijke keuze. Het onderwijs heeft het lastig nu, dus extra maatregelen zijn niet evident. Maar op deze manier willen we het huidige 'quarantaine in, quarantaine out' verminderen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud