N-VA levert weer voorzitter Vlaams Energiebedrijf

©Kristof Van Accom

De N-VA benoemt Bart Huybrechts als voorzitter van het Vlaams Energiebedrijf. Hij neemt de fakkel over van huidig Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA).

Het Vlaams Energiebedrijf krijgt woensdag een nieuwe raad van bestuur. Omdat het Vlaams Energiebedrijf een dochter van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV wordt, wordt de raad van bestuur gehalveerd.

De N-VA levert opnieuw de voorzitter. De huidige, Andries Gryffroy, is in mei 2014 verkozen voor het Vlaams Parlement voor de N-VA. Zijn opvolger heet Bart Huybrechts. Hij begon zijn carrière als investeringsmanager bij Dexia en de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Huybrechts was ook een zestal jaar verantwoordelijke voor de vastgoedunit binnen PMV en bezit daardoor de nodige kennis over het Vlaams overheidspatrimonium.

Tijdens de vorige regeerperiode was hij adjunct-kabinetschef van Bestuurszaken bij Geert Bourgeois (N-VA), waar hij het overheidspatrimonium beheerde. ‘Huybrechts is geen energietechneut, maar kent het Vlaams patrimonium door en door’, luidt het in meerderheidskringen.

Ervaring

Die ervaring zal hem goed van pas komen, want het Energiebedrijf moet zich in de toekomst vooral bezig houden met energie-efficiëntie in het overheidspatrimonium enerzijds, en het aankopen van elektriciteit en gas voor de Vlaamse overheid anderzijds. Investeringen zullen niet langer gebeuren door het Energiebedrijf, maar door PMV.

Behalve Huybrechts benoemt de N-VA ook Frank Geets in de nieuwe raad van bestuur. Geets is administrateur-generaal van het Facilitair Bedrijf en N-VA-voorzitter in Sint-Katelijne-Waver.

Ven

Voor CD&V blijft Caroline Ven zetelen. De topvrouw van het ondernemersplatform VKW is de enige bestuurder die blijft zitten. Open VLD stuurt Eric Christiaens uit. Hij is voorzitter van Open VLD Tongeren en algemeen directeur van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg. De bestuurders vanuit de Vlaamse regering worden aangevuld met twee bestuurders die vanuit PMV worden benoemd.

Het Energiebedrijf zal woensdag op een persconferentie terugkijken op de resultaten die het al heeft neergezet, onder meer qua energie-efficiëntie. Het Energiebedrijf werd in 2012 opgericht met een startkapitaal van 200 miljoen euro.

Omdat de taken van het Energiebedrijf grotendeels dubbel liepen met die van andere overheidsvehikels, werd de instelling door de oppositie herhaaldelijk op de korrel genomen. In het Vlaams regeerakkoord bakende de huidige regering de taken scherper af. Zo zal PMV de investeringsactiviteiten van het Energiebedrijf overnemen. Dat is een logische stap, want beide bedrijven liepen elkaar bij investeringsdossiers al voor de voeten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content