Partijvoorzitters op de koffie bij De Wever

Wouter Beke en Kris Peeters op bezoek bij Bart De Wever. ©REUTERS

N-VA-voorzitter Bart De Wever voerde vanochtend eerste aftastende gesprekken met de voorzitters van CD&V, Open VLD en sp.a. Die legden nog geen grote verklaringen af. ‘Het was goede koffie’, aldus Rutten. CD&V hamerde er nogmaals op dat de Vlaamse regeringsvorming parallel moet lopen met de federale.

Bart De Wever ontvangt vandaag alle Vlaamse partijvoorzitters in het Vlaams Parlement voor de eerste gesprekken over de vorming van een Vlaamse regering. Ook aanwezig zijn partijmedewerkers Jeroen Overmeer en Mark Andries. 

CD&V, de favoriete coalitiepartner van de N-VA, was als eerste aan de beurt. Vlaams minister-president Kris Peeeters vergezelde zijn voorzitter Wouter Beke. ‘We willen zo snel mogelijk een Vlaamse en een federale regering’, zei Beke. ‘We willen daar constructief aan meewerken, maar de onderhandelingen moeten wel simultaan verlopen.’ CD&V speelt het hard: ze wil zich niet vastklinken in een vlaamse coalitie zonder duidelijkheid te hebben over het federale niveau. Of het snel kan gaan, is voor Beke vandaag nog moeilijk in te schatten.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten was nog voorzichtiger. ‘Het was goede koffie, maar ik ga geen verklaringen afleggen’, zei ze bij het buitengaan. Rutten gaf eerder wel aan al dat ‘de liberale recepten niet in blokjes kunnen worden opgedeeld.’ Lees: als Open VLD op federaal niveau nodig is, wil ze ook op Vlaams niveau meebesturen.

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback hamert erop dat de regeringen moeten kunnen samenwerken. ‘Anders verspillen ze politieke energie en geld van de belastingbetaler. Maar het initiatief is in handen van de winnnaar van de verkiezingen.’ Tobback ontkent niet dat hij interesse heeft in de Vlaamse regering. ‘Elke partij gaat naar de verkiezingen om beleid te voeren, maar we moeten ons wel kunnen vinden in het eventuele project van de volgende Vlaamse regering.’

Ondanks zijn benoeming tot federaal informateur zet De Wever na de middag zijn gesprekken verder met Wouter Van Besien, voorzitter van Groen, en Gerolf Annemans, voorzitter van Vlaams Belang. De consultatieronde sluit af met een onderonsje tussen De Wever en N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud