Peeters plaatst troepen op één lijn

Minister van Begroting Philippe Muyters (rechts) gaat in tegen minister-president Kris Peeters (links) - Foto Belga ©BELGA

Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) wijzen de neuzen nog steeds in dezelfde richting. Eerst gaat Vlaanderen bekijken welke maatregelen het zelf gaat nemen en dan pas komt er een beslissing over de financiering. De andere Vlaamse partijen haalden zwaar uit naar Muyters voor zijn weigering federaal bij te springen.

Is de Vlaamse regering verdeeld over de vraag of Vlaanderen moet bijdragen aan de federale begrotingsinspanning? Volgens de betrokken regeringsleider en zijn minister van Begroting alvast niet.

Een tweetal weken terug zat Peeters samen met alle andere regeringsleiders van ons land voor overleg over de hoge loonlasten. De uitkomst van het gesprek was dat er een pact voor competitiviteit en werk voorbereid zou worden en in ruil leek Peeters niet afkering te staan tegenover Vlaamse hulp voor de federale begroting.

Muyters

Muyters gooide vrijdag een bommetje onder die overeenkomst. 'Ik denk dat het nogal duidelijk is dat wij in Vlaanderen al een grote inspanning doen door de begroting nu al voor het derde jaar op rij in evenwicht te houden. Daarnaast zijn er Vlaanderen zelf natuurlijk heel wat noden, de capaciteit in de scholen, de wachtlijsten in de zorgsector, de putten in de wegen,' zei Muyters in Nieuwsblad.

Muyters ging zelfs nog een stapje verder. 'Als Kris Peeters lagere loonlasten wil, dat ze dan de bevoegdheid over de loonkosten aan Vlaanderen geven', stelde de N-VA-minister.

De uitlatingen en tegengestelde visies leken de relaties in de Vlaamse regering zwaar onder druk te zetten, maar tijdens een persconferentie hielden Peeters en Muyters vol dat de neuzen nog steeds in dezelfde richting staan.

Meerderheid

Tijdens de ministerraad schaarde de Vlaamse regering zich achter het pact tussen de verschillende niveaus in ons land, dat de ondersteuning van de exportvraag, de stimulering van de privé-investeringen en de instandhouding van de overheidsinvesteringen beoogt.

'Het is juist dat de Vlaamse regering geen geld op overschot heeft', trad Peeters zijn begrotingsminister bij. 'Daarom gaan we eerst bekijken welke maatregelen we zelf gaan nemen binnen het kader van het pact, en daarna gaan we pas beslissen wie wat betaalt.'

De hele discussie over de bijdrage van Vlaanderen lijkt daarmee veeleer uitgesteld dan definitief van de baan. Bruno Tobback, voorzitter van coalitiepartner sp.a, liet zich eerder nog in erg scherpe bewoordingen uit. 'Iedereen weet dat we moeten samenwerken om de loonlasten te verlagen. Minister Muyters zegt nu dat hij niks wil doen zolang Vlaanderen niet zelf bevoegd is. Hij lijkt daarmee wel een klein kind dat niet met andere wil samenspelen', aldus Tobback.

Oppositie

Ook Open VLD, dat federaal in de meerderheid zit en al herhaaldelijk aandrong op Vlaamse steun voor de federale begrotingsinspanning, spaarde zijn kritiek niet. 'Minister Muyters laat met zijn verklaringen de Vlaamse bedrijven in de steek', zei Sas van Rouveroij, fractieleider van Open Vld in het Vlaams Parlement.

'De minister en zijn partij denken met hun communautaire scherpslijperij de federale regering een hak te zetten. De realiteit is dat ze met die houding vooral de Vlaamse bedrijven en werknemers treffen', stelde Van Rouveroij.

Volgens Groen-fractieleidster Elisabeth Meuleman gaat de Vlaamse regering zelfs door een existentiële crisis, omdat de N-VA weigert de zesde staatshervorming loyaal uit te voeren. 'Er komen geen extra bijdragen voor de eigen ambtenarenpensioenen, geen middelen voor de usurperende bevoegdheden. Dus ook geen bijdrage voor een federale loonlastenverlaging. Met deze uitspraken plegen Muyters en de N-VA woordbreuk en gaan ze in tegen het regeerakkoord', stelt Meuleman.

LDD-boegbeeld Lode Vereeck noemde Muyters zelfs de Vlaamse 'monsieur non'. 'Hij blokkeert niet alleen de werking van de Vlaamse regering, maar ook een werkbare oplossing voor het loonkostenprobleem. Terwijl alle economische indicatoren op rood staan en de meeste mensen zich zorgen maken over het behoud van hun job, hun inkomen en hun welvaart, belet Muyters dat er werk wordt gemaakt van een echte economische relance door een loonkostenverlaging', klinkt het.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud