Advertentie

Politieke consensus over loonverlies Sihame El Kaouakibi

Alle partijen zijn het in de nasleep van de zaak-Sihame El Kaouakibi (foto) eens dat een parlementslid na langdurige ziekte minder moet verdienen, maar de vraag is of dat juridisch kan. ©Photo News

In het Vlaams Parlement zijn alle partijen het eens dat wie langdurig ziek is als parlementslid niet langer een volledige wedde kan krijgen. De grote vraag is nu of dat ook juridisch kan.

In het Vlaams Parlement is het geduld op met onafhankelijk parlementslid Sihame El Kaouakibi, die al sinds oktober vorig jaar niet meer deelneemt aan de werkzaamheden en de afgelopen weken opnieuw een ziektebriefje indiende om tot eind dit jaar thuis te blijven. Daardoor behoudt ze een nettowedde van 5.700 euro.

Een rondvraag van Het Laatste Nieuws leert dat er bij de politieke partijen in het Vlaams Parlement een consensus is om daar iets aan te doen. De kwestie werd maandag besproken op het Uitgebreid Bureau. Dat is het dagelijks bestuur van het parlement, waar alle fractievoorzitters, de voorzitter en ondervoorzitters van het parlement aan deelnemen.

Geen werknemer

De grote moeilijkheid is juridisch. Een parlementslid is verkozen door de kiezer en is geen werknemer van het Vlaams Parlement. Het bestuur van het parlement heeft daarom nauwelijks gezag over een parlementslid, zoals een werkgever dat wel heeft over een werknemer.

3.600
voorstel vooruit
De partij Vooruit stelt voor parlementsleden na 30 dagen afwezigheid te laten terugvallen op 60 procent van hun wedde, wat neerkomt op 3.600 euro netto.

Het ligt daarom niet eenvoudig sancties op te leggen die het op het inkomen ingrijpen. Een in juni gevraagd advies over de vraag of het parlement een controlearts mag sturen naar El Kaouakibi zou er volgende week zijn.

60 procent

Een van de voorstellen - ingediend door Vooruit - wil parlementsleden alvast qua inkomsten bij ziekte gelijk schakelen met werknemers. Na 30 dagen afwezigheid zouden parlementsleden dan terugvallen op 60 procent van de wedde, wat neerkomt op 3.600 euro netto, zonder onkostenvergoeding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud