'Prijs rusthuis mag niet stijgen voor bewoner'

Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de rusthuizen. ©BELGA

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil rusthuisbewoners de zekerheid geven dat ze tot het einde van hun leven dezelfde prijs betalen.

De gemiddelde prijs voor een verblijf in een Vlaams woon-zorgcentrum is gestegen tot 1.654 euro per maand. Ondanks de bijdrage uit de Vlaamse zorgpremie en een aanvullende premie die veel ouderen krijgen, blijft dat een bom geld. De kostprijs van het rusthuis ligt immers een pak hoger dan het gemiddelde pensioen van 1.200 euro per maand. 

'De betaalbaarheid van het woon-zorgcentrum is een belangrijke zorg', geeft Vandeurzen toe. Daarom wil hij met de sector een dagprijsgarantie bespreken. Wie naar het rusthuis gaat, moet van hem de garantie krijgen dat de kostprijs van het verblijf zijn hele leven hetzelfde blijft. Enkel een aanpassing aan de inflatie moet mogelijk blijven. 

Obstakels

Er zijn een aantal obstakels die zo'n dagprijsgarantie in de weg kunnen staan. Zo bestaat het risico dat woon-zorgcentra op zo'n vaste prijs anticiperen door hun prijzen voorafgaandelijk te verhogen. 'Daarom moeten we samen met de sector uitzoeken hoe we dit het beste kunnen aanpakken', zegt Vandeurzen.

De prijzen van woon-zorgcentra zijn nu al aan strenge regels onderworpen. Een nieuwe instelling mag vrij zijn prijs bepalen, nadien moet aan een reeks voorwaarden worden voldaan vooraleer de prijs omhoog kan. Toch komen nog te veel ouderen voor verrassingen te staan, vindt Vandeurzen.

Voor de woon-zorgcentra moet de regeling behapbaar zijn, doordat mensen almaar later naar het rusthuis gaan. Wie er terechtkomt, is vaak al zwaar zorgbehoevend. De gemiddelde verblijfsduur is daardoor teruggevallen tot anderhalf jaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content