Raad van State bekritiseert nieuwe kinderbijslag

We hebben het niet graag over winnaars en verliezers, maar voor specifieke gevallen zullen er inderdaad winnaars en verliezers zijn’, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). ©Photo News

Dat ouders een ander bedrag krijgen naargelang hun kind voor of na 1 januari 2019 wordt geboren, botst op kritiek van de Raad van State.

Op 1 januari 2019 schiet in Vlaanderen een nieuw systeem voor kinderbijslag in gang. Het uitgangspunt daarbij is dat elk kind met een basisbedrag van 160 euro per maand evenveel krijgt. Nu krijgen ouders nog meer kindergeld voor elk volgend kind in de rij. Het basisbedrag in het huidige systeem stijgt van 92 tot maximaal 254 euro per kind.

De nieuwe regeling geldt evenwel enkel voor kinderen die worden geboren na 1 januari 2019. Voor eerder geboren kinderen blijft de huidige regeling van kracht. Dat is nadelig voor wie nu al twee kinderen heeft en er na 2019 nog een kind bijkrijgt. Zo’n gezin verliest 94 euro per maand tegenover de situatie waarin het kind voor 2019 zou zijn geboren.

Kritiek Raad van State

Volgens de Raad van State, dat de federale en Vlaamse regering van juridisch advies voorziet, is die regeling ‘niet evenredig’. ‘De ontworpen overgangsregeling moet op dit punt verfijnd worden’, klinkt het in een advies waarover De Morgen bericht.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) erkent dat er een probleem is. ‘We hebben het niet graag over winnaars en verliezers, maar voor specifieke gevallen zullen er inderdaad winnaars en verliezers zijn’, zegt zijn woordvoerder Nico Krols.

'Evenwichtig'

Vandeurzen is echter niet van plan om de regeling voor de nieuwe kinderbijslag bij te sturen. Doordat veel mensen erop vooruit gaan - wie bijvoorbeeld maar één kind krijgt is in het nieuwe systeem veel beter af dan in de huidige regeling - is het volgens hem een evenwichtige hervorming.

Om ervoor te zorgen dat iedereen wint, heeft Vlaanderen het geld niet. Volgens de Vlaamse regering zou dat 300 miljoen euro kosten.

De Vlaamse regering is niet verplicht het advies van de Raad van State te volgen. Maar door de opmerkingen bestaat wel de kans dat het Grondwettelijk Hof de nieuwe kinderbijslag bij eventuele latere procedures vernietigt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content