Advertentie

Rapport over zaak-Conings legt problemen bij militaire inlichtingendienst bloot

Een beeld van één van de zoekacties naar de voortvluchtige militair ©BELGA

Een rapport van de algemene inspectie Landsverdediging over de zaak-Jürgen Conings legt de vinger op verschillende pijnpunten binnen de militaire inlichtingendienst ADIV.

Het rapport over de verdwenen en zwaarbewapende militair, dat in de Kamercommissie Landsverdediging voorgesteld werd, spreekt over een combinatie van problemen binnen ADIV die geleid heeft tot 'een incident van dergelijke omvang' met de 46-jarige Jürgen Conings. Komen aan bod: een structureel gebrek aan personeel bij de militaire inlichtingendienst, een groot personeelsverloop, een verlies van kennis en ervaring en een vrij nieuwe en complexe werkingsstructuur.

Een manke informatiedoorstroming is één van de belangrijkste pijnpunten. Er werd met vertraging gecommuniceerd over het feit dat Conings op een OCAD-lijst van potentieel gewelddadige terroristen stond. De inlichtingendienst was op 17 februari niet aanwezig op een vergadering van een lokale veiligheidstaskforce, waardoor de informatie ADIV pas een week later bereikte. Pas op 2 maart ging een interne communicatie rond, die de top van ADIV niet bereikte.

Leidinggevende niet op de hoogte

Ook bij het intrekken van de veiligheidsmachtiging van de militair ging er vanalles mis. Nadat de beslissing op 31 augustus 2020 genomen werd, duurde het tot 17 september voor de veiligheidsofficier van de Landscomponent van het leger op de hoogte gebracht werd. Conings zelf ontving die informatie pas op 12 november, maar zijn diensthoofd kreeg nooit een officiële melding.

In het lokaal waar Conings raketwerpers oppikte, mochten in principe geen zware wapens liggen.

Het rapport wijst eveneens op hiaten in het beleid rond extremisme. Het is bekend dat de militair extreemrechste sympathieën had en die ook op sociale media uitte. Minister Ludivine Dedonder (PS) gaf aan dat ze erover zal waken dat er op korte termijn duidelijke richtlijnen komen voor racisme en extremisme binnen Defensie. De vakbonden mogen mee aan tafel komen om die op te stellen.

Een laatste pijnpunt draait rond de opslag en de toegang van de wapens. Conings nam bij zijn verdwijning raketwerpers mee, maar in het lokaal waar hij die oppikte, mochten in principe geen zware wapens liggen. Bovendien is het normaal gezien onmogelijk om zonder veiligheidsmachtiging toegang te krijgen tot de munitie, wat in dit geval dus wel gebeurde.

Informatieuitwisseling

Het rapport lijst enkele aanbevelingen op om een incident als dit in de toekomst te vermijden. De militaire inlichtingendienst had al recht op 81 extra werkkrachten, maar de aanwerving ervan wordt nu versneld. Ook moet de informatieuitwisseling tussen de gerechtelijke wereld en Defensie een stuk beter. Dat het leger vorig jaar een klacht wegens racisme indiende tegen Conings en het parket de zaak vervolgens seponeerde, illustreert dat pijnpunt. Het leger concludeerde verkeerdelijk dat de klacht niet ernstig genoeg was en klasseerde ze zonder gevolg.

Defensieminister Dedonder wil deze onthullingen naast het rapport van het Comité I - dat begin juli wordt verwacht - leggen om finale conclusies te trekken over de militaire inlichtingendienst en haar werking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud