Rusthuizen kregen al 90 miljoen als compensatie voor leegstand

De coronacrisis vergroot de leegstand in woon-zorgcentra. ©BELGA

In 240 Vlaamse rusthuizen staat meer dan een op de tien kamers leeg, in 76 zelfs meer dan een op de vijf. Door de sterfgevallen tijdens de coronacrisis dreigt het probleem alleen maar groter te worden.

Sinds het begin van de corona crisis kregen Vlaamse rusthuizen al 90 miljoen euro compensatie voor leegstand. Lege kamers waren voor de pandemie al een probleem, maar door de coronagerelateerde overlijdens is de leegstand alleen maar toegenomen, schrijft De Standaard.

x2
leegstand
In 240 Vlaamse woon-zorgcentra staat 10 tot 20 procent van de kamers leeg, dubbel zoveel als een jaar eerder.

Sinds juni vorig jaar daalt de bezettingsgraad in woon-zorgcentra. Die bedroeg toen 93,5 procent voor alle 817 Vlaamse woon-zorgcentra samen. Nu bedraagt die 91,2 procent. Drie jaar geleden bedroeg de bezettingsgraad nog 95 procent. Dat blijkt uit informatie over de bezetting van de woon-zorgcentra die Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Maar achter dat gemiddelde schuilen grote verschillen. 'In 240 Vlaamse woon-zorgcentra staat 10 tot 20 procent van de kamers leeg', zegt Parys. 'Dat zijn er dubbel zoveel als een jaar eerder. In 76 wzc's staat meer dan 20 procent van de kamers leeg. Er zijn ook elf centra met een erg lage bezetting, van 50 of 60 procent. Voorheen waren dat er vier. Vooral in Brussel is de leegstand dramatisch hoog.'

Sinds de eerste lockdown krijgen woon-zorgcentra een compensatie van de Vlaamse overheid voor elke kamer die leeg blijft door covidsterfte. Volgens Beke is daar tussen 13 maart en 30 september al 90 miljoen euro aan besteed. Dat bedrag zal nog verder oplopen, want het compensatiesysteem loopt nog zeker tot 31 maart door.

Uitbreidingsplannen

We weten dat er in 2025 en 2030 opnieuw een vergrijzingsgolf komt. We moeten dus blijven investeren, maar ook de vragen van ouderen opvolgen.
Lorin Parys
Vlaams Parlementslid (N-VA)

In het VRT-radioprogramma 'De Ochtend' zei Parys maandag dat het compensatiemechanisme 'niet kan blijven doorgaan' en dat moet worden bekeken hoe de woon-zorgcentra in de toekomst best kunnen worden ondersteund. Hij vraagt ook om de erkenningskalender 'kritisch tegen het licht te houden' en om met de sector in overleg te gaan over de mogelijkheden van 'gecombineerde zorg'.

Parys is ook kritisch over nieuwe uitbreidingsplannen. ‘Tot en met 2025 komen er in de woon-zorgcentra 4.772 plaatsen bij en in de centra voor kortverblijf 157, een groei van bijna 5.000 plaatsen dus. Is dat wel nodig? De leegstand kan een tijdelijk fenomeen zijn, maar de overheid moet dit in ieder geval goed monitoren. We weten dat er in 2025 en 2030 opnieuw een vergrijzingsgolf komt. We moeten dus blijven investeren, maar ook de vragen van ouderen opvolgen. Iedereen wil steeds langer thuis blijven wonen. Daar moeten we rekening mee houden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud