Advertentie

Scholen barsten uit hun voegen

Crevits werkt aan een masterplan voor schoolgebouwen. ©Photo News

In bijna negen op de tien scholen zijn de klassen volledig bezet of zelfs overbezet. Dat blijkt uit een studie die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits donderdag heeft voorgesteld in het Vlaams Parlement.

De Vlaamse scholen barsten uit hun voegen. In zestig procent van de scholen zijn de klassen volledig bezet en in 28 procent is er zelfs overbezetting. Dat blijkt uit de Schoolgebouwenmonitor. Niet alleen in de klassen is er een probleem. Ook in refters, turnzalen en sanitair in scholen is er te weinig plaats voor het aantal leerlingen.

Dat er te weinig plaats is in de Vlaamse scholen is bekend, maar het is van 2008 geleden dat de onderwijsinfrastructuur precies in kaart werf gebracht. Daaruit blijkt dat het capaciteitsprobleem in het onderwijs nog nijpender is dan gedacht.

28
In 28 procent van de scholen is er overbezetting.

Vlaanderen kampt met een historische achterstand in haar scholenpark. Zestig procent van de scholen zijn gebouwd voor 1970. Een op de drie scholen dateert zelfs van voor 1950. Veel scholen proberen tegemoet te komen aan hun capaciteitsprobleem door in zogenaamde containerklassen te voorzien, maar ook die raken stilaan verouderd. 9 procent van het gebouwenpark bestaat uit containers, en bijna de helft van die containerklassen dateren van voor 1990.

Gedeeld gebruik

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits werkt aan een masterplan voor de scholenbouw. 'Daarvoor is het belangrijk dat we zicht hebben op de actuele toestand.'

Crevits ziet vooral een mogelijkheid in het gedeeld gebruik van schoolgebouwen. Vandaag wordt in 62 procent van de scholen voor buitenschoolse activiteiten gebruikt. Maar de scholen worden bijvoorbeeld nog weinig in het weekend gebruikt. 'Dat is voor mij een belangrijk aandachtspunt', zegt Crevits. 'Hier valt volgens mij nog winst te boeken.' 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud